Aile şirketlerinde kurumsallaşma eğitimi verildi


ATSOKOBİ Akademisi tarafından Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma, Görev Dağılımı veYapılanma Eğitimi düzenlendi.

ATSOKOBİ Akademisi tarafından ATSO hizmet binasında Aile ŞirketlerindeKurumsallaşma, Görev Dağılımı ve Yapılanma Eğitimi düzenlendi. Yoğun katılımınsağlandığı eğitimin açılış konuşmasını yapan Afyonkarahisar Ticaret ve SanayiOdası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Muammer Türker, aile şirketlerininkurumsallaşmasının önemine dikkat çekti. Türker, “Türkiye’de işletmelerimizinyüzde 99’u KOBİ’lerden oluşmakta. KOBİ’lerin ise yüzde 97-98’i aileşirketlerinden oluşmaktadır. Bundan 20-25 yıl önce aile şirketlerindekurumsallaşmadan bahsettiğimizde, ‘Bu nereden çıktı’ gibi cümleler duyardık.Son 5 yıl içinde aile şirketleri ile ilgili kurumsallaşma çalışmaları başladı.Biz de her yıl bu konuyu gündemimize alıyoruz” dedi.

KÜÇÜKSORUNLAR BÜYÜYEBİLİYOR

Türker,şöyle devam etti:

“Mesleğimgereği 7-8 adet aile anayasası yazmış durumdayım. Fındık kabuğunu doldurmayacaksorunlar, aile şirketlerinde kurumsallaşma olmazsa devasa sorunlar olarakkarşımıza çıkıyor. Aile şirketlerinin çoğunun başlangıcında ebeveynler var.Üçüncü nesilde şirketin devam oranı yüzde 14-15’ler oranında. Nesil ve yaşfarkı, dijitalleşme gibi kavramlar aile şirketlerinde dönüşüm ve kurumsallaşmaiçin önemli konular olarak göze çarpıyor.”

MALİMÜŞAVİRLERDEN DESTEK ALINMALI

Aileşirketlerinin kurumsallaşma adımlarında mali müşavirlerin görüşlerinden yararlanılmasıgerektiğini vurgulayan Türker, “Dışarıdan, şehri ve kurumu tanımayan birkuruluşun aile şirketlerinin anayasasını tek başına yazmaları çok zordur. Bukonuda şirketi tanıyan mali müşavirlerin yararlı olacağını düşünüyorum. Buönerimi uygulayan aile şirketlerinde başarı oranlarının nispi olarak daha fazlaolduğunu gözlemledim” diye konuştu. Türker, Türkiye’nin önde gelen şirketgrupları arasında olan Koç Holding’in yolun başında kurumsallaşma kararıaldığını, bu bağlamda Yönetim Kurulu’nda tecrübeli ve bilgili kişilerdenyararlandığını aktardı.

KoçHolding örneği vererek yönetimde farklı tecrübelerden yararlanılmasıgerektiğini vurguladı.

AİLEŞİRKETLERİ HER YÖNÜYLE ELE ALINDI

Türker’inkonuşmasının ardından Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi SağlıkBilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Özlem Tuna, “Aile Şirketleri İleİlgili İstatistikler”, “Aile Şirketlerinin Özellikleri”, “Aile ŞirketleriniZora Sokan Ana Sorunlar”, “Aile Şirketlerinin Güçlü Yönleri/Avantajları”, “AileŞirketlerinin Zayıf Yönleri/Dezavantajları”, “Aile ŞirketlerininKurumsallaşması” başlıklarında sunum yaptı. Eğitimin sonunda katılımcılaraKatılım Belgesi takdim edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Afyon Haber Haberleri