Afyonkarahisar’da 12 bin 513 Hektar Arazi Toplulaştırıldı

ISPARTA,BURDUR VE AFYONKARAHİSARARAZİ TOPLULAŞTIRMAÇALIŞMALARI TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR

Dünya nüfusunun hızla artmasına rağmentarım yapılabilecek alanları artırma imkânı bulunmamaktadır. Bu sebeple sınırlısayılabilecek mevcut tarım topraklarından daha fazla verim alınmasınısağlayacak yol ve yöntemlerin bulunması gerekmektedir. Bu yöntemlerden birisive en önemlisi dağınık, çok parçalı ve tarımsal altyapısı eksik olan parsellerinarazi toplulaştırma çalışmalarıyla yeniden düzenlenmesi ve kullanılmayanalanların tarıma kazandırılmasıdır.

Çeşitli nedenlerle ekonomik olaraktarımsal faaliyetleri yapmaya imkân vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış,bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulamahizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi,şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine “Arazi Toplulaştırması” denilmektedir.

Arazi toplulaştırma çalışmalarınınamacı;Tarım işletmelerinin sahipoldukları küçük, parçalı ve dağınık arazileri modern tarım işletmeciliğine göreyeniden düzenleyerek, daha az zaman, iş gücü ve sermaye kullanımı sağlamak,üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarımişletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayatstandartlarını yükseltmektir.

Arazi toplulaştırması ile birlikte diğeraltyapı hizmetlerinin de (sulama, tarla içi geliştirme işlemleri vb. ) birliktedüşünülmesi gerekmektedir. Bu düşünceyle 2018 yılında yapılan yasal düzenlemesonucu ülkemiz genelinde arazi toplulaştırma çalışması yapma yetkisi DSİ GenelMüdürlüğümüze verilmiştir.

Türkiye genelinde tarla içi geliştirmeve toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini açıklayan DSİ Genel MüdürüMevlüt Aydın,Isparta, Burdur ve Afyonkarahisar illerinde yürüttüğü çalışmalarhakkında açıklamada bulundu.

Isparta’da 2 902 Hektar Arazi Toplulaştırıldı

Aydın, ‘Isparta’dabugün itibari ile 2bin 902 hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmalarıtamamlanarak tapu tescil işlemleri gerçekleştirilmiştir. Devam eden çalışmalarla35 bin 828hektar alanın 2022 yılı sonuna kadar toplulaştırılmasıhedeflenmektedir.

Burdur’da Arazi Toplulaştırma İşlemleri Devam Etmektedir

Burdurilimizde devam eden çalışmalarla 23 bin 109 hektar alanın 2020 yılı sonunakadar toplulaştırılması hedeflenmektedir.

Afyonkarahisar’da 12 513 Hektar Arazi Toplulaştırıldı

Afyonkarahisar’dabugün itibari ile 12 bin 513 hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmalarıtamamlanarak tapu tescil işlemleri gerçekleştirilmiştir. Devam eden çalışmalarla43 929hektar alanın 2021 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedeflenmektedir.

DSİ 18. Bölge Müdürlüğümüz sorumluluksahası içerisinde 2’si Sulama Projesi kapsamında olmak üzere toplam 8 adetarazi toplulaştırma projesi bulunmaktadır. Toplamda 80 yerleşim yerinde ve 102bin 866 hektarlık alanda toplulaştırma çalışmaları devametmektedir. ‘dedi.

Tarla İçi Geliştirme ve DrenajÇalışmalarımız Devam Ediyor

Ayrıca çalışmalar kapsamında parsel içlerindebulunan ve tarımsal faaliyetleri zorlaştıran arazide sulamanın daha verimliyapılabilmesi için tarla tesviyesinin yapıldığını ifade eden Aydın, ‘Bu günekadar Bölgemizde toplam8 bin 931 hektarlık alanda 1 milyon 750 bin Metreküp tesviyegerçekleştirilmiştir. Çiftçilerimizin kontrolsüz sulama yapmaları, yüzey drenajve derin drenaj kanallarının yetersizliği topraklarda taban suyu tablasınınyükselmesine ve toprakta tuz birikimine neden olmuştur. Bölgemizdeki taban suyuseviyesi, tuzluluk ve alkalilik problemi, birim alandan alınan verimidüşürmektedir. Taban suyu seviyesini bitki etkili kök bölgesi altınaindirebilmek için, tuzlu ve tuzlu-alkali sahalarda tuzların yıkanması içintarla içi drenaj projeleri elzemdir. Afyonkarahisar İlimizdeEvciler AT ve TİGHprojesi kapsamında 35 Km. tarla içi drenaj kanalı yapılmıştır. IspartaKeçiborlu İlçemizde 1.424 hektarlık alanda tarla içi sulama şebekesidöşenmiştir.Burdur İlimizde 932 km, Afyonkarahisar İlimizde 583 km. ve Ispartaİlimizde 73 Km. olmak üzere toplam 1.588 Km. tarla içi ulaşım yolu yapımlarıtamamlanmıştır.

SulamaYatırım Maliyetlerinden Tasarruf Sağlanacak

Sulama projelerinde, kamulaştırmaya vearazilerin parçalanmasına mani olmak için, kanalların ve yolların planlanmasıve uygulaması, parsel sınırlarına bağlı kalmaktadır. Yani arazi sınırlarındangeçirilmektedir. Parseller küçük, şekilleri düzensiz olduğundan kanal boylarıgereğinden fazla uzamakta, bu da tesis maliyetini yükseltmekte olduğunubelirten Genel Müdür Aydın, ‘Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlıolarak uygulandığı takdirde ise; parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomikşekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerindetasarruf sağlanmaktadır. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri %90 oranındaazalmaktadır. ’dedi.

Arazi Toplulaştırması ModernSulama Metotlarının Uygulanmasını Kolaylaştırır

Arazi toplulaştırma çalışmalarınınekonomik tarımın yapılmasınıengelleyecek, toprak koruma ve sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecekderecede parçalanmış, dağılmış parselleri bir araya getirerek, çiftçinin yaşamdüzeyini yükseltecek teknik, ekonomik ve sosyal tedbirleri almayı sağlayacağınıifade eden Genel Müdür Aydın,’ Arazi toplulaştırması ile parseller büyür,tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısıazalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Herparsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındakimesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıttasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı verandımanı artar. Arazi maliklerine kamulaştırma bedelleri yerine araziverilerek, toprağından kopması önlenmektedir.Sağlanan katma değerden dolayıarazi değeri en az iki kat artmaktadır.  ‘’dedi.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın,’Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Tarım veOrman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeğigeçenlere teşekkür ediyorum. ’dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Afyon Haber Haberleri