Afyon'da Tünel Açma Makinaları'nın tanıtımı yapıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği bölümü tarafından Tünel Açma Makinaları (TBM) Tanıtımı etkinliği düzenlendi.

Mühendislik Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Türkiye’nin ilk tünel açma makinası üretimi yapan E-Berk firması akademi eğitmeni Yusuf Atalan ile AR-GE Mühendisi Halil Doğutepe katıldı.

Etkinliğin açış konuşmasını gerçekleştiren Maden Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Mustafa Gürsoy, tünel yapımlarının maden mühendisliği için önemli bir iş sahası olduğunu kaydetti. Gürsoy, “Maden Mühendisliği bölümü olarak bu programı hazırlıyoruz. Tüneller bizim mesleki alanımıza girmekte. Bununla ilgili Türkiye’nin ilk yerli üreticisi olan E-Berk firmasından temsilcileri burada. Bu konuda neler yaptıklarından bahsedecekler. Kendilerinin yaptıkları benim nazarımda çok kıymetli. Ülkemize büyük bir katkıda bulunuyorlar. Bu konuda ihracat anlamında dünyada 8. sıradayız. Ayrıca bir diğer önemli konu olarak da E-Berk firmasına 26 Nisan 2019 tarihinde bizim öğrencilerimizin yer alacağı bir fabrika gezisi düzenleyeceğiz” diye konuştu.

“250 milyon Euro ithalatın önüne geçebileceğiz”

E-Berk firma akademisi eğitmeni Yusuf Atalan ise firmanın kuruluş süreci ve yatırımları ile ilgili bilgi verdi. E-Berk’in Ankara OSTİM’de 4 kişi tarafından kurulan bir işletme olduğunu söyleyen Atalan, “2015 yılında yeni fabrikamıza 30 milyon dolarlık bir yatırım sonrası 2017 yılında Anadolu ismini verdiğimiz ilk yerli üretim tünel açma makinesinin montajını bitiriyoruz. 50’den fazla tedarikçiye sahibiz. Bu makinenin imalatı için 40 mühendis, 30 teknik personel ve 50 teknisyen çalıştı. Türkiye, bu teknolojiyi üreten 8 ülkeden birisi durumunda şuanda. Tünel açma makinesinin üretimi sayesinde yılda 250 milyon Euro ithalatın önüne geçebileceğiz, çünkü Türkiye’de altyapı yatırımlarının artması sayesinde çok fazla kullanılmaya başlandı. Bizler de bunun azalmasına bir katkı sağlayabiliyoruz çünkü önceden tamamı ithal ediliyordu. Yerli malı belgesine de sahibiz” ifadelerini kullandı.

Almanlar 2 senede, Türkler 5,5 ayda yapıyor

E-Berk firması AR-GE Mühendisi Halil Doğutepe ise boru itme ve tünel açma makinelerinde zemin etütlerinin önemine değinerek mühendislerin yaptığı hesapların hayati önem taşıdığını dile getirdi. Türkiye’nin ilk tünel açma makinesini 5,5 ayda tamamladıklarını söyleyen Doğutepe, “Almanlar 2 sene veriyor bu makinenin yapımı için. Hem imalat planlarının çok yoğun olmasından kaynaklı olarak hem de sağlam yaptıklarını iddia ediyorlar. Ama bizzat içinde bulunduğum için şunu söyleyebilirim ki; birçok insan Türkler bunu yapamaz diyor hatta bunu yapabildiğimizi bile bilmiyor. Ama Alman standartlarında üretip çalıştırabiliyoruz. Günlük 15 metre ilerleme yapabiliyoruz, ciddi bir hızdır. Almanların makinesinin, çapı yarısı olan bir makine ile maksimum 24 metreyi gördüler. Daha büyük bir çaplı Türklerin yaptığı bir makine şu anda bile 15 metreyi gördü ki hiçbir revizyonu olmayan, Türkiye’nin ürettiği ilk makinedir bu” dedi.

Türk mühendisler yabancılar kadar donanımlı

Türk mühendislerin en az yabancı mühendisler kadar donanımlı olduğunu söyleyen Doğutepe, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bir makine mühendisi olarak şunu rica ediyorum; sizlerin bize verdiği geri dönüşler o kadar hayati oluyor ki, sizin yapacağınız minimal hatalar bu makinenin performansını direkt olarak etkileyen şeyler. Yurt dışındaki mühendisler için harikadır, kusursuz hesap yaparlar diye bir algı var herkeste. Bu makinenin itme duvarının hesaplarında, bizim firmamızın yaptığı hesapla istenilen kalınlık o dayanıma sahip olabilmesi için yaklaşık olarak 2,5 metre idi. Biz bu durumu Fransız ve Japon firmalarına ilettiğimizde onların yaptıkları hesaplarla duvar kalınlığının 1,6 metre olabileceğini ve yeterli olacağını bize ilettiler. Ben sonra size olanı söyleyeyim;  onları dikkate aldık ve 30 metre kazdıktan sonra duvar patladı. Bu duvarın patlaması beraberinde 34 günlük bir duruşa geçmeye sebep oldu. Bu duruş makinenin zemine batmasına, personelin orada boşa vakit geçirmesine, projenin aksamasına ve ekstra maliyete sebep oldu. Yaptığınız iş bu açıdan çok önemli. Özellikle maden mühendisliği alanında. Bazı maden mühendisleri tüm çalışma hayatlarını bir madende imza atma ile sınırlandırmışlar. Hâlbuki maden ve jeoloji mühendislerinin tüm dünyada yaptığı şeyler aslında inanılmaz. Yapılacaklar bu açıdan bizim için çok anlamlı.”

Etkinlik öğrencilerin sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Afyon Haber Haberleri