2018 - 2019 AV SEZONU SONA ERDİ

 

Afyonkarahisar İlimizde, 25.08.2018 tarihindebaşlayan 2018-2019 Av Sezonu; 03.03.2019 tarihinde kapanmıştır.

Avyaban hayvanlarının üreme, eş tutma ve yavru büyütme zamanlarında,avlanmalarına yasak getirilmesi yoluyla üremeleri sağlanmaktadır. Daha sonraüreyen hayvanlardan bir kısmının avına izin verilerek, koruma - kullanmadengesi içinde Av Yaban Hayatı Yönetimi gerçekleştirilmiş olmaktadır.

Planlıve kotalı avlanmaya dayalı sürdürülebilir avcılık ile; ekosistemin ve doğanınkorunması sağlanmaktadır. Üreme dönemlerinde Av Yaban hayvanlarının, avlarınınyasaklanarak, üremeleri ve popülasyonlarının aynı seviyeyi korumalarını teminiçin, Kara Avcılığı Kanunu ve buna dayalı alınan Merkez Av Komisyonu (MAK)kararlarıyla avcılık belli dönemlerde yasaklanmaktadır.

Afyonkarahisarilimizde 38 adet Devlet Avlağı ve Genel Avlak mevcut olup, avlaklarımızın avpotansiyellerinin korunması açısından, av yasaklarına hassasiyetle uymamız önemarz etmektedir.

Avcı;düzenleyici anlamına gelen regülatör sıfatını, sadece avlanma fiili sırasındakullanmamalıdır. Av yaban hayatının çeşitli dönemlerinde, olumlu katkılarlabizzat müdahale ederek, kendisinin de dahil olduğu o muhteşem sisteme dahafaydalı olmaya çalışmalıdır. Avcı; Canlarını onlara emanet eden her türlücanlının yaşama hakkına saygı göstermelidir. Bir taraftan av yabanhayvanlarının yaşama ortamlarının iyileştirilmesine faydalı olacak tutumlarsergilerken, bir diğer yandan da bilinçli bir avcı toplumu oluşması içinelinden gelen tüm katkıyı ortaya koymalıdır.

Bizleryaşadığımız dünyanın - evrenin çok küçük boyutlu, ama önemli bir parçasıyız.Varlığımızın devamı; bizi barındıran ekolojik sistemin varlığı ile bire birilintilidir. Eğer varlığımızı çok daha iyi koşullarda sürdürmek istiyorsak,eğer bu dünyanın bize sağladığı nimetleri gelecek kuşaklara çoğaltarakdevretmek istiyorsak, hatta buna zorunlu olduğumuzu kabul ediyorsak, mükemmelolan doğanın kanunlarına saygı gösterelim.

Özetle:Yüksek ahlaki - İnsani değerler taşıyabilmek ve insana özgü genetik mirasımızolan avcılığı; Evrensel değerlerle bezenmiş olarak gelecek kuşaklaraaktarabilmek, sürdürülebilir avcılığı temin maksadıyla her alanda eğitimi - denetimi- bilinci gündemde tutmak, ana hedefimiz olmalıdır.

Avsezonunun sona ermesiyle birlikte avcılığa gönül veren insanların kaçak avayönelmek yerine, onları rahatsız etmeden, yaban hayvanlarının yaşam karelerinifotoğraflamalarını, doğayla iç içe geçirdikleri sürelerde ülkemizin doğalhayata ait fotoğraf albümüne yeni sayfalar kazandırmalarını diliyoruz.

AfyonkarahisarŞube Müdürlüğü olarak Av Koruma Kontrol Çalışmalarımız sürdürülmektedir.Kamuoyuna Saygıyla arz ederiz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Afyon Haber Haberleri