VPN Nedir? Ne İşe Yarar? VPN Siber Saldırılara Karşı Etkili Midir?

VPN Nedir? Ne İşe Yarar? VPN Siber Saldırılara Karşı Etkili Midir?

VPN nedir? Ne işe yarar? VPN, siber saldırılara karşı etkili midir? Covid-19 dolayısıyla Mart’ta birçok kişinin evden çalışmaya başlaması veya çevrimiçi vakit geçirirken istediği içeriklere erişme isteği dolayısı ile VPN’e yönelmiştir. Covid-19 döneminde evden çalışanlar şirket ağına VPN sayesinde uzaktan bağlanmıştır. Eğlendirici içeriklere erişmek isteyen bireyler de VPN programlarına yönelmiştir. VPN programları her ne kadar son yıllarda popülerlik kazanmış olsa da VPN teknolojisi 1990’ların sonuna doğru kullanılmaya başlanmıştır.

VPN Nedir?

VPN nedir? VPN programları ne işe yarar? VPN hem kurumlar hem bireyler tarafından herkesin kullandığı ortak internet altyapısı üzerinde güvenli iletişim ağları oluşturabilmek için kullanılan bir teknolojidir. 1996 yılında Gurdeep Singh-Pall isimli Microsoft çalışanı Noktadan Noktaya Tünelleme Protokolünü (PPTP) oluşturmuş ve iki bilgisayar arasında sanal bir tünel oluşturmayı başarmıştır. PPTP en eski tünelleme protokolüdür. Günümüzde PPTP’nin yanında OpenVPN, İkinci Katman Tünelleme Protokolü (L2TP), İnternet Protokol Güvenliği (IPSec), İnternet Anahtar Değişim Protokolü Versiyon 2 (IKev2), Güvenli Soket Tünelleme Protokolü (SSTP) gibi protokoller bulunmaktadır. Her platformda çalışan, güçlü şifreleme ile gizlilik ve güvenlik sunan popüler tünelleme protokolü OpenVPN’dir.

VPN programları ne işe yarar?

VPN ile IP Değiştirme

VPN programları ile IP adresi değiştirilebilir. IP adresi nedir? IP adresi, internet servis sağlayıcıları tarafından cihazlara verilen internet protokol adresidir. IP adresi sayesinde veri paketi alışverişi sorunsuz gerçekleştirilir çünkü IP adresi cihazın internetteki adresi görevini görür. IP adresi aynı zamanda cihazın hangi fiziki konumdan internete bağlandığını internet üzerinde iletişim kurduğu her cihaz ile paylaşır. VPN kullanılan cihazın IP adresi maskelenir. Cihaz bağlandığı VPN sunucusunun IP adresine göre yeni bir IP adresi kazanır. Cihazın gerçek IP adresi iletişim kurulan cihazlar ile paylaşılmaz. Örneğin, VPN ile Rusya’dan internete bağlanıldığında cihazın fiziki konumu Rusya gibi gözükür.

VPN ile Erişim Engellerini Aşma

Erişim engelleri genellikle IP adresine göre veya Derinlemesine Paket İnceleme (DPI) ile yapılır. IP adresine göre ve DPI ile yapılan engellemeler VPN ile aşılabilir. VPN ile sadece erişime engelli web sitelere değil aynı zamanda yurtdışındaki içeriklere de ulaşılabilir. Örneğin, VPN ile ABD’deki çevrimiçi platformlara erişilebilir. DPI ile yapılan engellemelerde veri paketlerinin içeriği taranır. VPN kullanıldığında veri paketleri şifrelendiği için bu tarama gerçekleştirilemez. Dolayısıyla erişim engeli de konulamaz. VPN ile Netflix’in diğer ülkelerdeki kütüphane içerikleri izlenebilir. HBO, Showtimes gibi platformlara da VPN ile kayıt olunabilir. VPN ile Netflix üyeliği almamanızda fayda var. Eğer VPN ile ABD’den konum açarak Netflix’e üye olursanız, Netflix size döviz üzerinden fatura keser. Netflix’e Türkiye üzerinden üye olduktan sonra VPN kullanarak ABD içeriklerine erişebilirsiniz.

VPN ile Sınırsız Bant Genişliği

VPN ile sınırsız bant genişliği elde edebilirsiniz. Yüksek bant genişliği kullanılması durumunda internet servis sağlayıcıları internet hızını düşürebilir. Bunu engellemek için sınırsız bant genişliği sağlayan VPN programlarını tercih edebilirsiniz.

VPN ile Ağ Üzerinde Gizlilik

Otel, havaalanı, kafe gibi alanlarda sunulan Wi-Fi ağları üzerindeki çevrimiçi aktiviteler ağ operatörleri tarafından izlenebilir. Bunun yanında evde kullanılan internet üzerinden gerçekleştirilen aktiviteler de internet servis sağlayıcısı tarafından izlenebilmektedir. VPN ile veri paketlerinin şifrelenmesi çevrimiçi aktivitelerin üçüncü partiler tarafından görülmemesi demektir. VPN ile otel ağına bağlanıldığında ağ operatörü çevrimiçi aktiviteleri göremez. VPN ile ev ağına bağlanıldığında internet servis sağlayıcısı çevrimiçi aktiviteleri göremez.

VPN Siber Saldırılara Karşı Etkili Midir?

VPN siber saldırılara karşı etkili Midir? Şifresiz olan Wi-Fi ağlarına siber saldırganlar ortadaki adam (Mitm) saldırısı düzenleyebilir. Mitm saldırısında siber saldırgan cihaz ve sunucu arasına girerek seyahat eden veri paketlerinin içeriğini okuyabilir, değiştirebilir veya kaydedebilir. VPN ile şifrelenen veri paketlerinin içeriğini siber saldırgan okuyamaz. AES-256 bit ile şifrelenen veri paketinin içeriğinin deşifre edilmesine imkansız gözüyle bakılır. VPN kötücül yazılımlara karşı bir savunma yapamaz. VPN programları antivirüs programları değildir. Oltalama saldırıları veya drive-by download ile cihaza indirilebilecek kötücül yazılımlara karşı lisanslı antivirüs programları tercih edilmelidir. VPN programları çevrimiçi veri paketlerinin güvenliğini sağlarken cihazın fiziki konumunu internetten gizler.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.