Yeni Yasal Düzenleme ile e-Fatura'nın kullanım alanı genişliyor

Yeni Yasal Düzenleme ile e-Fatura'nın kullanım alanı genişliyor

Gelir İdaresi Başkanlığı, 509 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile ticari işletmelerin e-Fatura sistemine geçiş zorunluluğunda ciro limitlerini düşürdü. Bu düzenlemeyle birlikte, farklı sektörlerde hizmet veren birçok marka, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-Fatura'nın avantajlı dünyasına adım atacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeni tebliği olan 509 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildiğini gösteriyor. 

Tebliğ kapsamında, e-Fatura, e-Arşiv, e-İrsaliye ve e-Defter gibi elektronik belgelerin kullanımı zorunluluğu için ciro limitleri düşürüldü. 

Buna göre, 2020 ve 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL, 2022 ve sonraki hesap dönemleri için ise 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler, en geç 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-Fatura'ya geçmek zorunda.

Bu düzenlemeyle birlikte, kurumsal şirketlerin yanı sıra birçok esnaf ve sanatkar da e-Fatura sistemine dahil olacak. 

Önceden vergi mükellefi olanlara aynı gün içinde düzenlenen faturaların toplam tutarının 5 bin TL'yi geçmesi durumunda e-Arşiv Fatura kesilmesi gerekiyordu. 

Yeni düzenlemeyle, vergi mükellefi olmayanlara aynı gün içinde düzenlenen fatura tutarı 5 bin TL'ye indirilirken, vergi mükellefleri için bu tutar 4 bin 400 TL olarak belirlendi.

E-Fatura, dijital ortamda hazırlanabilen ve kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliğe sahip olan bir elektronik belgedir. Tüm fatura bilgilerini içeren e-Fatura, kâğıt fatura yöntemine kıyasla daha hızlı ve kolay bir şekilde işlem yapılmasını sağlar. 

Kullanıcılar için zaman ve maliyet tasarrufu sağlarken, aynı zamanda çevre dostu bir seçenektir. E-Fatura kullanımıyla kâğıt israfı önlenirken, ağaçların korunması ve küresel ısınmanın etkilerinin azaltılması hedeflenir.

Yeni düzenleme ile e-Fatura'nın kullanım alanının genişlemesi, ticari işletmelerin dijital dönüşümüne katkı sağlayacak ve daha verimli bir iş süreci yaratılmasına yardımcı olacaktır.

Büşra İstek'in Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.