KÜLTÜR VE SANAT EVİ GÖZ KAMAŞTIRIYOR
Yayınlanma:
Birbirinden değerli eserlere sahip çıkmayı adeta gelenek haline getiren Afyonkarahisar Belediyesi, Taş Medrese, Bedesten Çarşısı, türbeler ve çeşmelerin ardından şimdi de tarihi bir konağı Afyonkarahisar Kültür ve Sanat Evi adı altında restore ederek ilimiz kültür ve turzimine kazandırdı.
TARİHİ MİRASA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ
Afyonkarahisar Belediyesi tarafından restore edilerek ilimiz kültür ve turizmine kazandırılan Kültür ve Sanat Evi kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Tarihi yapılara sahip çıkmayı adeta gelenek haline getiren Afyonkarahisar Belediyesi, Taş Medrese, Bedesten Çarşısı, türbeler ve çeşmelerin yanı sıra son olarak Belediye Şehir Çarşısı arkasında eski ambar olarak bilinen konağı restore etti.Yöresel ve kültürel değerlerimizin yaşatılacağı Kültür ve Sanat Evi beğeni kazanırken, ilimiz turizmine büyük katkı sağlaması bekleniyor. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın ev sahipliğinde düzenlenen açılış merasimine Milletvekili Hatice Özkal, Vali Vekili Erhan Günay, Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten, kamu kurumları müdürleri, işadamları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, mahalle muhtarları, belediye birim müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.
BAŞKAN DESTEK OLANLARA TEŞEKKÜR ETTİ
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, tarihi yapıyı ilimize kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.Başkan Çoban, Bedirhan Tuncer Ailesine ait olan konağı 2014 yılında 135 bin lira bedelle satın aldıklarını ifade eden Başkan Çoban, 240 metrekare arsa üzerine kurulu binanın rölöve, restriksiyon ve diğer projeleri için 90 bin lira civarında masraf yaptıklarını söyledi. Binanın restorasyonu için 1 milyon TL harcamada bulunduklarını söyleyen Başkan Çoban, “Bu tür tescilli eserlerin restorasyonu çok ciddi bir maliyet. Ayrıca tefrişatı içinde 200 bin lira civarında masrafımız oldu” dedi. Konak için Ankara Vilayet Hizmetleri Birliği’nden 450 bin TL. destek aldıklarını söyleyen Başkan Çoban; “Bu desteğin sağlanmasında Vilayet Hizmetleri Birliği Encümen Üyesi, İscehisar İl Genel Meclis Üyemiz Selçuk Çirkin Bey’e teşekkür ediyorum. Dönemin Valisi Hakan Yusuf Güner Bey, İl Genel Meclisi Başkanımız Salih Sel Bey, Özel İdare Genel Sekreterimiz Recep Oyur gereken desteği verdiler. Diğer kaynakları ise Belediye imkânlarını kullanarak bu güzel eseri ilimize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
“TARİHİ ESERLERİ BAŞIBOŞ BIRAKMAYACAĞIZ”
Kültür ve Sanat Evi’nin yanı sıra Taş Medrese ve Bedesten gibi önemli tarihi eserleri ilimize kazandırdıklarını ifade eden Belediye Başkan Burhanettin Çoban, üç ayrı konakta daha restorasyon çalışmasının devam ettiğini söyledi.Tarihi çeşmelere de büyük önem verdiklerini kaydeden Başkan Burhanettin Çoban, projesi biten ve kuruldan geçen tüm türbelerin işlemlerine devam edildiğini ifade etti. Başkan Çoban, Belediye hudutları içerisinde tescilli olan hiçbir eseri başıboş bırakmayacaklarını bildirdi. Afyon’un tarihi ve kültürünün yaşatılacağı Kültür ve Sanat Evi’nde her türlü toplantıların, davetlerin eğitimlerin, sohbetlerin yapılacağını dile getiren Başkan Burhanettin Çoban, Afyon’un tüm yöresel lezzetlerini ve tarihini burada yaşatacaklarını söyledi.Binanın restore edilmesinin ardından iç dekorasyonda kullanılan tüm malzemelerin vatandaşlarımız tarafından yapılan bağışlar kanalıyla sergilendiğini ifade eden Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten ise eserlerin satın alınmadığını söyleyerek bağış yapan vatandaşlara teşekkür etti.
TUNCER AİLESİ DUYGULANDI
Belediye tarafından satın alınan konağın eski sahiplerinden Bedirhan Tuncer ve eşi Hayrunnisa Tuncer Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a tarihi mirasa sahip çıkmasından dolayı teşekkürlerini sundu. Bedirhan Tuncer, konuşmasında bir anekdotu da konuklarla paylaştı. Tuncer, Türkeli Gazetesi Sahibi H. Hakkı Özsoy’un 1961 yılından bu tarihi konaktan gelin aldığını ifade etti. Tuncer Ailesi; Afyonkarahisar’a kazandırılan bu değerli eserin restore edilmesinin kendilerini çok duygulandırdığını ifade ettiler. Yapılan konuşmaların ardından konuklar hep birlikte Afyonkarahisar Kültür ve Sanat Evi’ni gezdiler.
Bin 54 metrekare alana sahip tarihi binada, ilimizin yöresel ve kültürel miraslarını sergileyip tanıtacak. 1910 yılında yapılan 107 yıllık tescilli bina bu projeyle yeniden tarihe kazandırıldı. Gelin odası, keçe ve lokum yapım odaları ile eski mutfak canlandırma odaları ve günlük yaşama dair mekanların birarada olduğu Kültür ve Sanat Evinde, kültürel değerlerimize ait objeler silikon heykellerle canlandırılıyor. Kültür ve Sanat Evi bölgenin turizm potansiyelini de büyük katkı sağlayacak.
Afyon Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.