İl Genel Meclisi Nisan ayı 4. birleşim toplantısı yapıldı
İl Genel Meclisi Nisan ayı 4. Birleşim Toplantısı Vali Mustafa Tutulmaz’ın başkanlığında yapıldı.
İl Genel Meclisi Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Vali Mustafa Tutulmaz, İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, İl Özel İdare Genel Sekreteri Recep Oyur, meclis üyeleri ve özel idare çalışanları katıldı.
Sorumluluğunuz Geniştir Bu Nedenle De İşbirliği İçerisinde Çalışmamız Gerekiyor
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Mustafa Tutulmaz; “Yeni bir sezonun başlangıcında yeni bir başlangıç olarak sizlerle birlikte olmak adına buradayım. Öncelikle görevleriniz hayırlı uğurlu olsun. Yorucu bir seçim maratonundan çıktınız. Bu maratonda başarıyla ipi göğüsleriniz için de öncelikle sizleri tebrik ediyorum. Tabii bu görev bir taraftan da sorumlulukları beraberinde getiriyor. Bizim Anayasamızın 127. Maddesi diyor ki ‘Mahalli İdareler yani İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Köylerdeki karar organları seçimle gelen yönetim birimleridir’ diyor. Burada Anayasa özellikle karar organlarına yani sizlerin bulunduğu bu meclislere vurgu yapıyor. Dolayısıyla anayasamıza göre mahalli idarelerin özü karar organlardır. Karar organlarının arasında İGM, Belediye Meclisi ve Köy İhtiyar heyetleri bulunmaktadır. Belediye Başkanı, işte İl Özel İdaresinin yürütmesinden sorumlu Vali ve Muhtar bu alınan kararları uygulamakla yükümlü kişilerdir. Dolayısıyla sorumluluğunuz geniştir. Bu nedenle de işbirliği içerisinde çalışmamız gerekiyor. Kararlar, sizler tarafından alınacak ve bu alınan kararları da biz, özel idaredeki bürokrat arkadaşlarımızla, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ve ilçe kaymakamlarımız da yerine getirmeye çalışacağız” dedi.
İyi Bir İşbirliği İçerisinde Görev ve Hizmetler Yürüttük
Konuşmasında özel idarenin genel yapısı hakkında bilgiler veren Vali Tutulmaz; “İl Özel İdareler, belediye ve köyden biraz daha farklı bir yapıdadır. Özellikle bizim görevimiz bir taraftan köylerimizin altyapılarını gidermek, içme suyu, yol, köyün ortak sosyal donatı ihtiyaçları vb. hizmetleri yerine getirmektir. Bir taraftan da genel idare içerisinde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının ki bunlar Milli Eğitim, Sağlık, Kültür Turizm, Tarım, Emniyet, Jandarma ve AFAD Müdürlükleri yani aklımıza gelen kamudaki her kurumada bir yönüyle destek veren bir kurumdur. Özel İdare sadece köy yollarını yapan ve sadece köylerin altyapısı ile ilgilenen bir yer değildir. Özel İdarenin görevlerinin bir parçası da bu kurumlara destek vermek şekildedir. Bugüne kadar Özel İdare olarak kamu kurum ve kuruluşları ile iyi bir işbirliği içerisinde görev ve hizmetler yürüttük. Sizler şanslı bir İl Genel Meclisi'ndesiniz onu özellikle ifade ermek istiyorum. Çünkü farklı illerle kıyasladığımızda Afyonkarahisar'ın ne kadar ileride olduğunu ve ne kadar ortamının güzel olduğunu görmekteyiz” ifadelerini kullandı.
Daha İyi Nasıl Yapabiliriz Bunun Gayreti İçerisinde Olacağız
Konuşmasında Afyonkarahisar’da çok güzel hizmetler yapıldığının altını çizen Vali Tutulmaz: “İl Genel Meclisi Üyeleri, İl Genel Meclisi Başkanları, Valilerimiz, Özel İdare Genel Sekreterleri ve çalışanları güzel çalışmalar yapmışlar. İlimizin köylerinin altyapı problemi neredeyse bitmiş durumdadır. Tabii her yerde söylediğim gibi iyinin daha iyisi, güzeli daha güzeli her zaman var. Yani bitti deyip yan gelip yatacak değiliz. Daha iyi nasıl yapabiliriz bunun gayreti içerisinde olacağız. Şu anda altyapıda sıkıntı yok. Son yıllarda düğün salonları, köy konakları gibi sosyal donatılar yapılıyor. Asfalt olmayan köy yolumuz yok. İçme suyu problemi olan bir köyümüz yok. Ama oluşabilecek sıkıntıları da çözmek yine sizler, kaymakamlarımız, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri olarak hep bir arada hareket edeceğiz. Doğruyu, güzeli hep beraber arayacağız ve bulmaya çalışacağız” dedi.
Köy yollarının çok iyi durumda olduğunu hatırlatan Vali Tutulmaz; “Asfaltsız köy yolumuz kalmadı. Ancak son yıllarda bunların BSK'lı sisteme geçme ile ilgili çalışmalarımız var. Bu yıl onunla ilgili bir plent kuruyoruz. Plent'in yetmediği yerde geçmiş yıllarda olduğu gibi hizmet satın alma yoluyla da bunu yapabiliriz. Plentte herhalde bir iki aya kadar üretime başlayacak.” dedi.
Taleplerinizi İlçe Bazlı Değerlendirip Getirirseniz Daha Sağlıklı Bir Çözüm Bulma İmkânımız Olur
Köylerin göç verdiğine dikkat çeken Vali Tutulmaz: “Köylerimiz göç veriyor. Bunu iyi irdelememiz gerekiyor. İlçelerin problemlerini gözlemleyecek ve aktaracak kişiler sizlersiniz. Burada tartışacak değerlendirecek sizlersiniz. Bunu bu yönüyle ele alalım. Bunun yanında ilçelerde birden fazla il genel meclis üyemiz oluyor. Herkes farklı taleplerle bize ya da idaredeki kamu görevlisi arkadaşlara gelmiyor. Şimdi bunun yerine genelde taleplerinizi ilçe bazlı değerlendirip İl Genel Meclisi başkanımız da olabilir, İl Özel İdare Genel Sekreteri de olabilir getirirseniz; bunlara daha sağlıklı bir çözüm bulma imkânımız olur. Daha uygun planlanmış bir yol izlenmiş olunur. Planlı yapılmayan hiçbir işlemden verim alınmamıştır. Her işimizi planlı yapmak lazım, önceden öngörmek lazım. Planın her evresine %100 uyulmaz belki ama biraz daha planlar üzerinden gidilirse kaynaklarımızı daha verimli kullanırız” şeklinde konuştu.
İdarecilikte Empati Kavramı Önemlidir
Empati kurmanın idarecilikte önemli olduğunu söyleyen Vali Tutulmaz şöyle devam etti: “Empati kavramını çok iyi kurmamız lazım. Ben köylünün yerinde olsaydım. Ben şu işinin yerinde olsaydım dediğimiz zaman doğruyu bulmamız daha kolay oluyor. Bu makamlar ego tatmin yerleri değil. Bizler vatandaşa hizmet için buradayız. Bu nedenle de doğru olan, iyi olan, güzel olanın çevresinde birleşmemiz gerekir. Böylece vatandaşımız, burada devlete karşı, siyaset kurumuna karşı, kamu kurum ve kuruluşlarına karşı saygısını ve onlara olan güvenini kaybetmesin. Bu bizim için çok önemlidir.”
İşbirliği İle Oluşan Sinerji İlimizi İyi Bir Konuma Taşıyacaktır
Vatandaşın gönlünü almak ve moralini sağlam tutmak adına daha duyarlı davranalım. İlçe kaymakamları ile diyaloğunuzu iyi tutun. Onlar vatandaşa hizmet için görevde. İşbirliği yaparsanız daha güzel işler ortaya çıkacaktır. İstişare içerisinde çalışarak iyi ilişkiler kurun. Afyonkarahisar’da kamu kurum ve kuruluşları arasında çok güzel bir uyum var. Bu uyum Afyonkarahisar’a artı değer getiriyor. Bu uyum ile ilimiz adından daha fazla bahsettiriyor. İşbirliği içerisinde ortaya çıkan sinerji ilimizi daha da iyi bir konuma taşıyacaktır. Biz çalışmalarımızda bunu ön planda tutuyor ve ilimizi her alanda çekim merkezi haline getirmeye çalışıyoruz. Turizm alanında, ilimizin tanıtımı alanında önemli çalışmalar yapıyoruz. Tüm bu çalışmalar bu şehri daha iyi bir noktaya taşımak içindir” diye konuştu.
Eğitim Seviyemizi Daha Da Artırmalıyız
Eğitim alanında ilimizin her geçen gün daha iyi bir noktaya gittiğini kaydeden Vali Mustafa Tutulmaz: “Bütçemizin yaklaşık %20 sini eğitime ayrılıyoruz. Okullarımızda derslik başına düşen öğrenci sayısı 16-17, hatta bazen 13’e kadar düşüyor. Alt yapıyı son aşamaya getirdik. Ortaöğretim sınavları sıralamasında ilimiz geçen yıl 52. sıradaydı. Bu yıl bu sayı 36. sıraya yükseldi. 16 basamak yükseldik. İnşallah Kitap Fuarı, kitap okuma kampanyaları ve buna benzer farklı projelerle bu seviyeyi kısa sürede daha da yukarıya taşımalıyız. Önemli olan bu başarıları kalıcı hale getirebilmektir.” şeklinde konuştu.
Kamu Yatırımlarının Takipçisi Olun
Konuşmasının sonunda meclis üyelerine tavsiyelerde de bulunan Vali Mustafa Tutulmaz: “Kamu yatırımlarının gözlemcisi olun. Yatırımların takibini yapın ki bu anlamda sorunlar yaşamayalım. 82 milyon vatandaşın hakkı olan yatırımları hep birlikte korumalıyız. Sizlerde kamuya yapılan her işi takip edin. Eksik ve yanlışlıkları da ilgili mercilere bildirin.” dedi.
Vali Mustafa Tutulmaz’ın konuşmasının ardından toplantı sona erdi.
Vali Mustafa Tutulmaz toplantı sonrasında İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban’ı makamında ziyaret ederek, yeni görevinde ve bundan sonraki çalışmalarında başarılar diledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.