Güneş enerjisinden elektirik üretiyoruz

Güneş enerjisinden elektirik üretiyoruz

Sonn yıllarda yaptığı çevreci yatırımlarla adından söz ettiren Afyonkarahisar Belediyesi, şimdide güneş enerjisinden kendi elektriğini üretiyor. Aynı zamanda Oksijen Bazlı Klor Üretim Jeneratör Sistemi ile sofra tuzundan klor üretmeyi de hayata geçiren Belediye , hem elektrik harcamalarında ciddi tasarruf sağlıyor hem de çevreye katkı sağlıyor.

SIRA GÜNEŞ PANELİ ÜRETİM TESİSİNDE

Afyonkarahisar Belediyesi, yeni bir çevreci projeyi daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyor. İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde kurulan 500 kWp Güneş Enerji Santrali ve Oksijen Bazlı Klor Üretim Jeneratör Sistemi ile sofra tuzundan klor üretim tesisleri hizmete girdi.Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın ev sahipliğinde düzenlenen açılış törenine Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış, Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, Defterdar Yaşar Kısa, AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, İl Müftüsü Şükrü Kabukçu, Başkan Yardımcıları, Özel Kalem Müdürü Mehmet Savaş, Belediye Meclis Üyeleri, daire müdürleri, Zafer Kalkınma Ajansı yetkilileri ve mahalle muhtarları katıldı.

“ÇÖPTEN ELEKTİRİK ÜRETEN İLK İL BELEDİYESİ OLDUK”

Törenin açılış konuşmasını Belediye Başkanı Burhanettin Çoban yaptı. Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de alternatif enerji yatırımlarının son sürat devam ettiğine dikkat çeken Başkan Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Belediyesi’nin de 2011 yılında il belediyeleri arasında bir ilki başararak çöpten oluşan metan gazından elektrik elde etmeyi başaran ilk belediye olduğunu hatırlattı. Çöpten elde edilen aylık elektrik gelirinin 500 bin lira civarında olduğunu söyleyen Başkan Çoban, bunun önemli bir rakam olduğunu ifade etti.

 “PROJE 2,5 MİLYON LİRAYI BULDU”

Arıtma Tesisi’nde de böyle bir proje yapma imkanı bulduklarını aktaran Başkan Burhanettin Çoban, Su ve Kanalizasyon Müdürlüğümüzce; Zafer Kalkınma Ajansı Turizm, Enerji ve Çevre Altyapı Mali Destek Programına sunulan " Güneşten Süzülen Damlalar" isimli proje ile ajans’tan hibe desteği alındı. Proje kapsamında; İçme Suyu Arıtma Tesisi'nde kurulan 500 kWp Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali ile tesisin elektrik ihtiyacını karşılayıp, 5 kg/h Oksijen Bazlı Klor Üretim Jeneratör Sistemi ile sofra tuzundan klor üretilmekte. Projenin toplam maliyeti 2,5 milyon lirayı buldu. Bu maliyetin 726 bin lirasını Zafer Kalkınma Ajansı karşıladı “dedi.

“GÜNEŞ PANELİ ÜRETİM TESİSİNİ KURMAK İSTİYORUZ”

Afyonkarahisar’da önümüzdeki altı ay içerisinde güneş panelleri üretecek bir tesisi hayata geçirmenin planlarını yaptıklarını ifade eden Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, “Tesisimizde sadece elektrik üretmekle kalmıyoruz. Aynı zamanda yıllık 470 ton karbondioksit salınımını engelliyoruz. Müteahhit firma burada Çin malı güneş panelleri kullandı. Afyon’da güneş panellerini üretecek bir tesisi altı ay içerisinde kurmayı planlıyoruz.” dedi.

“SOFRA TUZUNDAN KLOR ÜRETİYORUZ”

Sofra tuzundan klor elde edilen tesisinde açılışını gerçekleştirdiklerini dile getiren Başkan Çoban; Türkiye'de sadece birkaç Belediyede uygulanan sofra tuzundan klor üretilmesini sağlayan "5 kg/h kapasiteli Oksijen Bazlı Klor Üretim Jeneratör Sistemi" ile su içerisindeki mikroorganizmaların yok edilme hızı 10 kat artarak, sudaki dezenfeksiyonun uzun süre devam etmesi sağlanıyor. Bu sistemle su içerisindeki rahatsız edici tat ve kokular ile meydana gelen yan ürünler ortadan kalkmış oldu. Aynı zamanda mevcut gaz klorda; tesisat, nakliye ve depolamadaki yaşanan tehlikeler bertaraf edilmiş oldu. Otellerimizde kendi havuzlarında bu sistemi kuruyorlar, onlarda gaz klor yerine sofra tuzundan elde edilen oksijen bazlı klor kullanmayı amaçlıyorlar” dedi. Her iki tesisinde Afyonkarahisar’a hayırlı olması temennisinde bulunan Başkan Çoban, “başta Su ve Kanalizasyon Müdürlüğümüzün çalışanları olmak üzere Zafer Kalkınma Ajansı’na desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“TESİS AFYONKARAHİSAR’A ÖRNEK OLSUN”
Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya ise açılışı gerçekleştirilen tesislerin ilimizdeki birçok kamu kurumu ve köy ve kasabalarımıza örnek teşkil edeceğine olan inancına vurgu yaptı. İçme suyunu elektrikle karşılayan köylerin ciddi manada elektrik giderleri olduğuna dikkat çeken Milletvekili Ali Özkaya, köylerimizin içme suyunun elektrikle karşılanmasını güneş paneline çevirerek köylerimizi elektrik yükünden kurtarmalıyız. Kırsal kalkınmamız bu konuda ciddi kaynak ayıracak Bu tesis, bizim bu ve benzeri düşüncelerimiz için bir başlangıç olmuştur. Tesisin ilimize kazandırılmasında emeği geçen başta Belediye Başkanı Burhanettin Çoban olmak üzere Belediye çalışanları ve Zafer Kalkınma Ajansı yetkililerini tebrik ediyorum” diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından açılışa geçildi. Davetliler, birlikte İçme Suyu Arıtma Tesisi, Klor Üretim Tesisi ve Güneş Enerjisi Santralini gezdi.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.