Belediye Başkanı Burhanettin Çoban döneminde basılan kültürel yayın sayısı 22'ye ulaştı.
Afyonkarahisar Belediyesi'nin katkılarıyla hazırlanan "Afyonkarahisar'da Ekoturizm" ve "Afyonkarahisar Düğün Adetleri" kitaplarının tanıtımı Taş Medrese'de gerçekleştirildi.
Kültürel yayınlara desteğini sürdüren Afyonkarahisar Belediyesi'nin katkılarıyla hazırlanan kitaplar peş peşe yayınlanırken, artık tek programda iki kitabın tanıtımı yapılır hale geldi. Yrd. Doç. Dr. Hatice Yılmaz'ın kaleme aldığı Afyonkarahisar'da Ekoturizm kitabı ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Şükrü Özay'ın kaleme aldığı Afyonkarahisar Düğün Adetleri kitabı, Taş Medrese'de düzenlenen programla tanıtıldı. Tanıtım etkinliğine, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık, kitabın yazarları, akademisyenler ve çok sayıda kitapsever katıldı.
"İLİMİZ ÇOK GÜZEL DEĞERLERE SAHİP"
İlk olarak Afyonkarahisar'da Ekoturizm kitabının tanıtımı yapılırken, kitapla ilgili düşüncelerini paylaşan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü kanalıyla yayınlanan kitaplara yenilerini eklemenin mutluğunu yaşadıklarını söyledi. Tarihi beş bin yıl öncesine dayanan ilimizin çok güzel değerlere sahip olduğunu kaydeden Başkan Çoban, bu güzelliklerden birinin de doğal zenginlikler olduğunu ifade etti. Bu doğal güzelliklerin, Yrd. Doç. Dr. Hatice Yılmaz'ın kaleme aldığı 'Afyonkarahisar'da Ekoturizm' kitabıyla anlatıldığını dile getiren Başkan Çoban, "Bu kitapta ilimizin jeolojik yapısı, ağaç yapısı, bitki örtüsü ve aklınıza gelebilecek her türlü doğal güzellikler çok güzel anlatılmış. Ben bu çalışmasından dolayı Hatice Yılmaz'a, kendisine destek veren eşi Hakan Yılmaz'a ve üniversitedeki arkadaşlarına teşekkür ediyorum" dedi.
Kitabı AKÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi'nin destekleriyle hazırladığını beliren Yrd. Doç. Dr. Hatice Yılmaz ise; "Biz hazırlığımızı tamamlandıktan sonra kitap haline getirilmesi için Belediye Başkanımızdan ricada bulunduk, sağolsun kabul etti. Böylesine güzel bir eseri okuyucularla buluşturmanın mutluğunu yaşıyorum. Ayrıca, desteklerinden dolayı başta Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban olmak üzere, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık'a ve personeline, eşim Hakan Yılmaz'a ve kitabı beraber hazırladığımız Ebru Okuyucu'ya teşekkür ediyorum" dedi.
DÜĞÜN ADETLERİMİZ KİTAP HALİNE GETİRİLDİ
Afyonkarahisar'da Ekoturizm kitabının tanıtımının ardından Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Şükrü Özay tarafından kaleme alınan 'Afyonkarahisar Düğün Adetleri' kitabının tanıtımı yapıldı. Afyonkarahisar'ın binlerce yıllık köklü geçmişinin ışığında, çok farklı örf, adet, gelenek ve kültüre sahip olduğunu kaydeden Başkan Burhanettin Çoban, "Evlilik, insanların hayatında doğum kadar yeme-içme kadar önemli bir olay. Tabi Afyonkarahisar zengin bir düğün kültürüne sahip bir il. Özellikle merkezde doğmuş ve büyümüş bir insan olarak, bu adetlerin hemen hemen hepsini, kendi düğünümde yaşamış bir insanım. İşte tüm bu adetlerimiz 'Afyonkarahisar Düğün Adetleri' kitabımızda en güzel şekilde anlatılmış. Tabi imkanlar artıkça bu adetlerimiz farklı şekilde yenilenmiş; ancak halkımızın büyük çoğunluğu bu adetleri sürdürüyor. Şükrü Özay kardeşimiz işte bu düğün adetlerimizi anlatan çok güzel bir çalışma hazırladı. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüzün de katkılarıyla biz de bu çalışmaları kitap haline getirdik. Emeklerinden dolayı Şükrü Özay kardeşimizi ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü personelimizi kutluyorum" diye konuştu.
Kitabı üniversite tezi olarak hazırladığını kaydeden Şükrü Özay ise kitabının tanıtım etkinliğinde şunları söyledi: "Hocamız benden, Afyonkarahisar'ın cenaze adetlerini ya da düğün adetlerini araştırmamı istedi. Ben düğün adetlerini araştırmayı tercih ettim. İyi ki de etmişim diye düşünüyorum. Kitabın tamamı derleme çalışması. Köylere ilçelere giderek birebir röportajlar yaptım. Uzun soluklu ve yorucu bir çalışma sonunda hazırladım. Bu süreçte bana destek veren hocalarıma teşekkür ediyorum. Kitabın belediyemizce basılması beni ayrıca mutlu etti. Bu yüzden Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban'a ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık'a teşekkür ediyorum"
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban Yrd. Doç. Dr. Hatice Yılmaz'ın kaleme aldığı Afyonkarahisar'da Ekoturizm kitabının takdim kısmında şu düşüncelerini paylaştı:
Afyonkarahisar bilinen tarihi ile 5 bin yıllık bir geçmişe sahiptir. Geçmişin izleriyle birlikte günümüzde Afyonkarahisar deyince aklımıza ilk gelenler; zaferin, lezzetin, mermerin ve termalin başkenti olduğudur.
Afyonkarahisar’a gelen konuklarımızı “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu topraklardasınız” diyen karşılayan bir şehrin Belediye Başkanı olarak Cumhuriyetimizin kurulmasında büyük öneme sahip Büyük Taarruz’ un başlangıç noktası Kocatepe, tarihi Afyonkarahisar Kalesi ve yüzyıllardır tarımı yapılan ve şehrimize ismini veren haşhaş bitkisi en bilinen maddi değerlerimizi oluşturmaktadır.
Bunun yanında biz Afyonkarahisar’da yaşayanların bile yakından tanımadığı onlarca maddi zenginliğimizle birlikte kısaca ekoturizm olarak adlandırılan bir bölgenin yerel kültürüyle beraber doğal güzelliğine, jeolojik yapısına, bitki örtüsüne ve faunasına odaklanılarak yapılan seyahatlere konu birçok doğal ve kültürel kaynağın bulunduğunu elimizdeki bu kitaptan öğreniyoruz. Bu nedenle kitabımızın yayımlanmasına vesile olan bu projeyi yürüten değerli akademisyenler Proje Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Hatice Yılmaz, Araştırmacılar Yrd. Doç. Dr. Ş. Ebru Okuyucu ile Arş. Gör. Hakan Yılmaz’a Afyonkarahisarlılar adına en başta teşekkür ediyorum.
Termal turizmin başkenti olarak Afyonkarahisar’da turizmin termal turizm olarak geliştiğini misafirlerimizin bu vesile ile ilimize geldiklerini görüyoruz. Hâlbuki doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel özellikleri ile Afyonkarahisar zengin bir ekoturizm varlığına sahip olarak daha çok gezilmeyi ve keşfedilmeyi bekliyor.
Kitabımızda da öne çıktığı gibi Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı yakın komşumuz Kütahya’yı içine alacak şekilde bağımsızlık mücadelemiz Kurtuluş Savaşımızın en önemli aşamalarının yaşandığı, tarihi ve doğal güzellikleriyle birlikte korunan en önemli ekoturizm alanlarımızın başında gelmektedir. Son dönemde Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun değerli katkıları ile Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı’nda seyahat imkânlarının daha konforlu hale geldiği ve tarihi mekânların da ihya edildiği görmekteyiz. Panoramik Müze ve İstiklal Tanıtım Merkezimizin yakında tamamlanıyor olması da Başkomutanlık Tarihi Milli Parkımızı daha da anlamlı hale getirecektir. Sayın Bakanımıza katkılarından dolayı minnettarız.
Afyonkarahisar’ın başta doğal güzelliklerini tarihi ve kültürel özellikleri ile tanıtma faaliyeti hepimizin görevi olduğu gibi Belediye olarak bu görevi herkesten daha çok önemsiyoruz. Cennet vatanımızın güzel şehri Afyonkarahisar genelinde bulunan ekoturizm alanlarını ve ekoturizm olanaklarını irdeleyen, bizlere tanıtan bu kitabı Afyonkarahisar turizmine, Afyonkarahisar’ı seven herkese hediye ediyorum.
Afyon Kocatepe Üniversitemizin “Afyonkarahisar’da Ekoturizm Olanaklarının Araştırılması Projesi” sonuç raporu olarak yayımlanan bu bilimsel çalışmada emekleri bulunan Proje Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Hatice Yılmaz, Araştırmacılar Yrd. Doç. Dr. Ş. Ebru Okuyucu ve Arş. Grv. Hakan Yılmaz’ın katkılarını Afyonkarahisar turizmi adına değerli buluyorum.
Sonuç raporunun kitaplaşmasını titizlikle tamamlayan Belediyemizin Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emine Emel Sarlık, Grafikerler Ramazan Gölcük ve Zakire Şahin’e teşekkür ediyorum.
Unutmayalım ki “Söz uçar, yazı kalır” kitabımız yazım dünyasına hayırlı olsun.
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Şükrü Özay'ın kaleme aldığı Afyonkarahisar Düğün Adetleri kitabının takdim kısmında ise okuyuculara şöyle seslendi:
Afyonkarahisar Halk Kültürü adına kıymetli bir eseri Afyonkarahisar Belediyesi olarak sizlere takdim etmekten büyük bir mutluluk duyuyorum.
İnsanoğlu neslinin sürmesi için gerekli olan ailenin oluşumunda nikah öncesi ve sonrasında yaşadıklarımızla ilgili dünyanın her ülkesinde farklı gelenek ve görenekler olduğu gibi bizim ülkemizde de şehir-şehir, kasaba-kasaba, hatta köy-köy değişen âdetlerin yaşanılan çevrenin coğrafya, iklim ve beşerî ilişkilerinden beslendiği ya da etkilendiğini görürüz.
Bin yıldır milletimize vatan olmuş Anadolu’da şehirden köylere kadar uzanan ve değişen zenginliğimizi oluşturan düğün âdetlerimizin gelecek kuşaklarımıza aktarılması, yaşatılması ve bilinmesi halk kültürümüz ve güncel yaşantımız açısından son derece değerlidir.
Düğün âdetlerimiz sırasında yaşananların birincil kaynağını Yüce dinimiz İslamiyet’le birlikte inancımız ve ahlaki değerlerimiz oluşturuyor. Sonrasında gelenek göreneklerimizi besleyen yöresel inanış ve davranışlar etkili olmaktadır.
Afyonkarahisar merkezine ait düğün âdetlerinin yakın köy ve kasabalardan bile farklılık gösterdiği ve ayrıntı içerdiğini Yazarımız Şükrü Özay’ın araştırmalarından görüyoruz.
Evlenme çağına gelen kız ve erkeklerin bu isteğini belirtirken ortaya koyduğu davranış biçiminden; gelin ve damat adayında aranan vasıflara, eş seçimine, dünür gezme, kız isteme, söz kesme, nişan, ziniardı, nişandan düğüne kadar olan sürede yaşanan âdetlere, yöresel ağızla 'esvap kesmeye' kadar yaşadıklarımızın ayrıntılarına bu kitapta erişiyoruz.
Düğün öncesinde yaşanan bu âdetlerin düğünde saç kesme ile başlaması, kına gecesi, gelin alma ve düğün sonrası âdetlerle devam etmesinde belli bir düzenin ve toplumsal kuralların işlediği ve yaşamımıza anlam kattığı görülüyor.
Başlı başına Afyonkarahisar Merkez düğün âdetlerine ilişkin kitabın Afyonkarahisar Halk Kültürü adına yayımlanmasına vesile olan Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenimiz Şükrü Özay’a hemşehrilerimiz adına teşekkür ediyorum.
Kitabın yayına hazırlanmasında büyük emekleri olan Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz Emine Emel Sarlık’a, grafikerlerimiz Ramazan Gölcük ve Zakire Şahin’e katkı veren personelimize teşekkür ediyoruz.
Millet olarak bizleri birbirimize bağlayan toplumsal değerlerimizi, bizi anlatan kitabımızı sizlere hediye ediyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.