ATSO’da tıbbi ve aromatik bitkiler işbirliği toplantısı yapıldı

ATSO’da tıbbi ve aromatik bitkiler işbirliği toplantısı yapıldı

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ile Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İşbirliği Toplantısı düzenledi. Toplantının ardından Türk iş insanları ile Çinli iş insanları ikili iş görüşmesi yaptı.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ile Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği, ATSO hizmet binasında Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İşbirliği Toplantısı düzenledi. Toplantıya

Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu,Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Liu Yuhua, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Çin Gıda ve Hayvancılık İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Rong Weidong, İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Beşer, Isparta Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Ali Doğan ile ATSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, Türk ve Çinli iş insanları katıldı.

SERTESER, TEŞEKKÜR ETTİ

Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, dün Çin’de meydana gelen depremde hayatını kaybedenler dolayısıyla Çinli iş insanlarına baş sağlığı diledi. Serteser, bu toplantının yapılmasında emeği geçen Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz’a, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e, İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban’a ve Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Beşer’e, teşekkür etti.

İKİ ÜLKE, AYNI KADERİ YAŞADI

Türkiye’nin 19 Mayıs 1919, Çin’in 4 Mayıs 1919’da kendi milli mücadelelerini başlattıklarını, dolayısıyla aynı kaderi yaşayarak bugünlere geldiğini kaydeden Serteser, “Bundan 2000 yıl önce aynı coğrafyayı paylaşan Türkiye ve Çin, neredeyse aynı kaderi yaşamış; her iki millet de tehditlerin üstesinden birlik, beraberlik ruhu, tam bağımsızlık anlayışı ile gelmeyi başarmıştır. Bugün Çin’deki ders kitaplarında Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e yer verilmesi anlamlıdır” dedi.

2 TEMMUZ’DAKİ GÖRÜŞME ÇOK ÖNEMLİ

Dünyada Ticaret Savaşları kavramının tartışıldığı sırada, Çin tarafından geliştirilen “Bir Kuşak, Bir Yol” projesinin önemine dikkat çeken Serteser, “Asya’dan Avrupa’ya uzanan Bir Kuşak, Bir Yol projesi çerçevesinde ülkemiz ve ilimiz de mühim ve stratejik bir noktadadır. Bir Kuşak, Bir Yol projesi çerçevesinde Çin, Avrupa’ya hızlı mal aktarımı yapabilmeyi hedefliyor. Demiryolundaki altyapı yatırımları ile Türkiye ile Çin arasındaki mal taşıma süresi 1 aydan 10 güne düşecek. Türkiye’nin en büyük 19’uncu ihracat ve en büyük ithalat pazarı olan Çin ile bu proje çerçevesinde ticaret hacmimizin daha da artacağına inanıyorum. İkili ilişkilerin gelişmesi kapsamında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sayın Şi Cinping Tacikistan’da G-20 Zirvesi’nde görüştü. Cumhurbaşkanımız’ın 2 Temmuz’da Çin’de gerçekleştireceği ziyaretin de ekonomik ilişkilerimizin gelişmesi için son derece önemli olacağı kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

TİCARET HACMİNİ GELİŞTİRELİM

Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacmi hakkında da bilgi veren Serteser, şöyle devam etti:

“Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacmi, 2018 yılında yaklaşık 24 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu ticaret hacminde ihracat-ithalat dengesi, yüzde 17,80 oranında bizim aleyhimizedir. Ticaret hacmimizin daha dengeli bir şekilde gerçekleşmesi hâlinde her iki ülke de kazanacaktır. Afyonkarahisar ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ticarete baktığımızda, ihracatın öne çıktığını görüyoruz. 2018 yılında, Çin, Irak ve Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra en çok ihracat yaptığımız ülke olmuştur. Afyonkarahisar olarak 350 milyon dolarayaklaşan ihracatımızı, Cumhuriyetimiz’in kuruluşunun 100’üncü yılında en az 1 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Bu çerçevede çalışmalarımız sürüyor. Bugün ev sahipliği yaptığımız toplantının da bizi hedefimize ulaştıracağını düşünmekteyiz. Ayrıca, Çin’in 400 milyon nüfuslu Jiangxi (Caşin) eyaleti ile yapılan ticaret anlaşmasının da ilimiz için çok yararlı olduğu kanısındayız.”

ÜRETİCİMİZ DAHA ÇOK KAZANACAK

Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Beşer de “Bugün burada olan heyet, Çin’in farklı bölgelerinden konusunda uzman kişilerdir. Bugün burada onları alım heyeti olarak ağırlamaktayız. Yaptığımız çalışma neticesinde iki konunun altını özellikle çizmek istiyorum: Ülkemiz ve ilimiz tıbbı ve aromatik bitkiler anlamında geniş ve verimli topraklara sahip olup üretim kapasitesi çok yüksektir. Doğru planlama ile sözleşmeli tarım yöntemini kullanarak çok kaliteli üretim yapıp Çinli dostlarımıza bu ürünleri satabileceğiz. Türk tarafı olarak bizim kazancımız da verimli topraklarda sözleşmeli tarım uygulamasıyla üreticilerimizin daha çok para kazanmasını sağlamak, bunun yanında endüstriyel değeri fazla olan ürünleri de ihraç etmektir” diye konuştu.

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’in üç dönem üst üste aynı göreve seçildiğini, şehrin gelişmesi ve ihracatın artması noktasında tecrübe sahibi olduğunu kaydeden Beşer, ATSO Yönetim Kurulu ve Meclisi’ni başarılı çalışmaları dolayısıyla tebrik etti.

12 EYALETTEN 42 İŞ İNSANI GELDİ

Çin Gıda ve Hayvancılık İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Rong Weidong ise toplantıya Çin’in 12 eyaletinden 42 iş insanının geldiğini belirtti. Rong Weidong, “Bu kadar büyük bir katılımı gördükten sonra duygulandım. Türk arkadaşlarımızın ne kadar samimi olduklarını gördüm. 18 Ocak’ta İhsan Bey, beni ziyaret etti. Ziyarette verdiğimiz kararın sonucunda buradayız. Türkiye ile Çin arasında ticaret potansiyelinin yüksek olduğunu görüyorum. Bu nedenle bu buluşmamıza emek veren tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Türkiye ile Çin arasındaki tarım işbirliğinin geliştirilmesini istiyoruz” dedi.

ÇİN, ZENGİNLEŞEN BİR ÜLKE

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, önemli bir toplantıya imza atıldığını belirterek toplantıya emeği geçen her kurum ve kuruluşa teşekkür etti. Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Liu Yuhua, Çin'in nispeten fakir bir ülkeden sadece 40 yıl gibi bir sürede en büyük ikinci ekonomiye ve en büyük ikinci yabancı yatırım yapılan ülkesine dönüştüğünü söyledi. Yuhua, "Çin'in dünyadaki gayrisafi milli hasılası içindeki payı 40 yıl öncesinden yüzde 1.80'den yüzde 15.2'ye yükseldi. Son yıllarda Çin’in dünya ekonomik büyümesine katılım oranı yüzde 30'u aştı. Geçen yıl yüzde 33'tü" dedi.

YÖRELERE GÖRE HAREKET EDİLEBİLİR

Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Çin ile yararlı ticari görüşmeler yürüttüklerini belirtti. Uçarmak, "Özellikle tarım ürünleri ticaretinde Antep fıstığıyla ilgili böyle bir şey var. Kiraz da var. Kanatlı ticareti yine bu bölgede çok yaygın. Kuş gribi nedeniyle ihracat durmuştu. Ama biliyorsunuz Dünya Sağlık Örgütü Türkiye'de artık bu hastalığın olmadığına dair bir ibranameyi bize verdi, Çin'e ilettik, cevap bekleniyor. Türkiye'de yaklaşık 12 bin adet kendine özgü bitki türü olduğu, 3 bin 600 adetinin endemik olduğu, başka ülkelerde çoğunun görünmediği biliniyor. Onun için bu sektör spesifik bir alan olarak değerlendirip belirli bölgelere, yörelere has ticareti hareket ettirici unsur olarak kullanmak mümkün olabilir" diye konuştu.

İŞBİRLİĞİ GELİŞECEK

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ise konuşmasında şu vurguları yaptı:

“İlimiz adına önemli bir gün yaşıyoruz. İlimizin önemli değerlerinin tanıtılmasına ve Çin’le önemli bir bağın kurulmasına vesile olacak bir toplantıdayız. Tarım ve özellikle gıda alanında işbirliği yapabileceğimiz önemli alanlardan birisi Afyonkarahisar’dır. Afyonkarahisar ürünleri ile, Türkiye'nin önde gelen üretim sıralaması içerisinde yer alıyor. İşte bunlardan birisi kirazdır. Türkiye'nin şu anda en iyi kirazları bizim ilimiz sınırları içerisinde üretiliyor. Bu alanda işbirliğinin yapılacak olması ve bundan sonra da bu işbirliğinin devam ettirilecek olması ilimiz açısından önemli bir kazanımdır. Bunun dışında haşhaşımız önemlidir. Tıbbi ve aromatik bitki hücresinde yer alan haşhaş önemli bir üretim kaynağımızdır. Kekik, aspir, organik gül üretiminde yine önemli oranda üretmekteyiz. Lavanta üretimi son yıllarda hızlı bir şekilde artıyor. Bunlardan oluşacak işbirliği inşallah Çin'le biz birbirimizi daha iyi tanımamıza, birbirimizle daha iyi işbirliği yapmamıza vesile olacaktır.”

POTANSİYELİ KULLANMALIYIZ

Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu da şifalı bitkilerle ilgili dünyada 115 milyar dolarlık pazardan bahsedildiğini kaydetti. Birinci sırada Çin'in olduğunu anlatan Eroğlu, şöyle dedi:

“Bu toplantı bir milat olarak anılacaktır. Türkiye ile Çin arasında 24 milyar dolarlık ticaret hacmi var. 21 milyar dolarlık ithalatımız var. Biz derneğin ilk toplantısında da ifade etmiştik. Bu dengesizliği gidermemiz gerekir. Türkiye’deki potansiyeli kullanmamız gerekiyor. Afyon, mermerin, lezzetin, termal turizmin başşehri. Zaferin kazanıldığı topraklar burası. İhracatı daha da artırmak için blok halinde mermer yerine işlenmiş mermeri size satmak için bir çalışmamız var. Türkiye’de tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda büyük bir pazar var. Bizdeki bitki türü 11.500 adet. Kıta Avrupası’ndan daha fazla bitki çeşidimiz var. Afyonkarahisar endemik bitkilerde avantajlı durumda.”

TÜRKİYE FLORASI PANELİ DÜZENLENDİ

Konuşmaların ardından Türkiye Florası Paneli gerçekleştirildi. AK Parti 26’ncı Dönem Çorum MilletvekiliLütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt’un yönettiği panelde Çin Baharatçılar Birliği Başkanı Mike Liu, Hacattepe Üniversitesi Farmasotik Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İffet İrem Tatlı Çankaya ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Özcan Kayacan tıbbi ve aromatik bitkiler hakkında ayrıntılı sunumlar yaptılar. Türkiye Florası Paneli’nin sonunda Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği ile Çin heyeti adına hediyeler takdim edildi.

TARİHİ BİR GÜN

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İşbirliği Toplantısı’nın ikinci bölümünde ise Çin heyetindeki 42 iş insanı, Afyonkarahisar ve bölgesindeki iş insanları ile bir araya gelerek İkili İş Görüşmesi’ne katıldı. Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şükrü Köse, İkili İş Görüşmesi için kurulan masaları tek tek ziyaret etti. İkili İş Görüşmesi’ne katılanlar, “Afyonkarahisar için tarihi bir gün” yorumunda bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.