Aile şirketlerinde kurumsallaşma eğitimi verildi

Aile şirketlerinde kurumsallaşma eğitimi verildi


ATSO KOBİ Akademisi tarafından Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma, Görev Dağılımı ve Yapılanma Eğitimi düzenlendi.

ATSO KOBİ Akademisi tarafından ATSO hizmet binasında Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma, Görev Dağılımı ve Yapılanma Eğitimi düzenlendi. Yoğun katılımın sağlandığı eğitimin açılış konuşmasını yapan Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Muammer Türker, aile şirketlerinin kurumsallaşmasının önemine dikkat çekti. Türker, “Türkiye’de işletmelerimizin yüzde 99’u KOBİ’lerden oluşmakta. KOBİ’lerin ise yüzde 97-98’i aile şirketlerinden oluşmaktadır. Bundan 20-25 yıl önce aile şirketlerinde kurumsallaşmadan bahsettiğimizde, ‘Bu nereden çıktı’ gibi cümleler duyardık. Son 5 yıl içinde aile şirketleri ile ilgili kurumsallaşma çalışmaları başladı. Biz de her yıl bu konuyu gündemimize alıyoruz” dedi.

KÜÇÜK SORUNLAR BÜYÜYEBİLİYOR

Türker, şöyle devam etti:

“Mesleğim gereği 7-8 adet aile anayasası yazmış durumdayım. Fındık kabuğunu doldurmayacak sorunlar, aile şirketlerinde kurumsallaşma olmazsa devasa sorunlar olarak karşımıza çıkıyor. Aile şirketlerinin çoğunun başlangıcında ebeveynler var. Üçüncü nesilde şirketin devam oranı yüzde 14-15’ler oranında. Nesil ve yaş farkı, dijitalleşme gibi kavramlar aile şirketlerinde dönüşüm ve kurumsallaşma için önemli konular olarak göze çarpıyor.”

MALİ MÜŞAVİRLERDEN DESTEK ALINMALI

Aile şirketlerinin kurumsallaşma adımlarında mali müşavirlerin görüşlerinden yararlanılması gerektiğini vurgulayan Türker, “Dışarıdan, şehri ve kurumu tanımayan bir kuruluşun aile şirketlerinin anayasasını tek başına yazmaları çok zordur. Bu konuda şirketi tanıyan mali müşavirlerin yararlı olacağını düşünüyorum. Bu önerimi uygulayan aile şirketlerinde başarı oranlarının nispi olarak daha fazla olduğunu gözlemledim” diye konuştu. Türker, Türkiye’nin önde gelen şirket grupları arasında olan Koç Holding’in yolun başında kurumsallaşma kararı aldığını, bu bağlamda Yönetim Kurulu’nda tecrübeli ve bilgili kişilerden yararlandığını aktardı.

Koç Holding örneği vererek yönetimde farklı tecrübelerden yararlanılması gerektiğini vurguladı.

AİLE ŞİRKETLERİ HER YÖNÜYLE ELE ALINDI

Türker’in konuşmasının ardından Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Özlem Tuna, “Aile Şirketleri İle İlgili İstatistikler”, “Aile Şirketlerinin Özellikleri”, “Aile Şirketlerini Zora Sokan Ana Sorunlar”, “Aile Şirketlerinin Güçlü Yönleri/Avantajları”, “Aile Şirketlerinin Zayıf Yönleri/Dezavantajları”, “Aile Şirketlerinin Kurumsallaşması” başlıklarında sunum yaptı. Eğitimin sonunda katılımcılara Katılım Belgesi takdim edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.