AFYONKARAHİSAR VALİLİĞİ KARARI
Yayınlanma:
AFYONKARAHİSAR VALİLİĞİ KARARI
KARAR NO:2021/1
AMAÇ
Madde 1- Bu karar; ilimizde gerçek kişiler, tüzel kişiler ve platform benzeri tüzel kişilerden müteşekkil oluşumlarca, kamuoyu yaratmak veya protesto etmek amacıyla yapılacak olan basın açıklaması, stant kurulması, eğlence, konser gibi etkinlik düzenlenmesi, ses yayın aracı ile anons yapılması, kamuya açık alanlarda ateş yakılması vb. faaliyetinin kamu düzeni, kamu güvenliği, başkalarının hak ve hürriyetleri, genel sağlık, genel ahlak ve suç işlenmesinin önlenmesi açısından, yasalarda genel çerçevesi ortaya koyulmakla birlikte il yönetimince düzenlenmesine ihtiyaç duyulan hususları 2012/64 sayılı İçişleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda, ilimiz merkez hudutları içerisinde düzenlemektir.
KAPSAM
Madde 2- Bu karar; Afyonkarahisar il merkezi sınırları içerisinde kamuya açık alanlarda; 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu dışında değerlendirilen kamuoyu yaratma ve protestoda bulunmak üzere yapılan basın açıklamaları sırasında; düzenleyici, katılımcı gerçek ve tüzel kişilerin sorumluluğu ile kamu görevlilerinin görev ve yetkilerini kapsar.
HUKUKİ DAYANAK
Madde 3- Anayasanın 25, 26 ve 34’üncü Maddeleri, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu, 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu ve 2012/64 Sayılı İçişleri Bakanlığı Genelgesine istinaden hazırlanmıştır.
TANIMLAR
Madde 4-Mevzuatımızda tanımlanmayan ancak bu kararda yer alan bazı kavramlar vatandaşlarımızca daha iyi anlaşılabilmesi için aşağıdaki şekilde tanımlara yer verilmiştir.
Toplantı: Belirli konular üzerinde halkı aydınlatmak ve bir kamuoyu yaratmak suretiyle o konuyu benimsetmek için gerçek ve tüzel kişiler tarafından bu kanun çerçevesinde düzenlenen açık ve kapalı yer toplantılarıdır.
Gösteri yürüyüşü: Belirli konular üzerinde halkı aydınlatmak ve bir kamuoyu yaratmak suretiyle o konuyu benimsetmek için gerçek ve tüzel kişiler tarafından bu kanun çerçevesinde düzenlenen yürüyüşlerdir.
Bildiri: Propaganda yapmak, bir duyuruda bulunmak amacıyla, genellikle A4 kâğıdı büyüklüğünde hazırlanan ve halka dağıtılan kısa metinlerdir.
Afiş: Bir şeyi duyurmak veya tanıtmak için hazırlanan, genellikle duvarlara yapıştırılan resimli ilan.
Pullama: Küçük boyutlardaki kâğıtları duvarlara, cama, taşa, toprağa ve ağaçlara yapıştırma işlemine pullama denilir.
Trikleme: Küçük kâğıtlara yazılmış sloganların bulunduğu kâğıtların dağıtılmasıdır.
Kuşlama: Kısa metin ve sloganların yazılı bulunduğu küçük kâğıtların sokaklara ve caddelere saçılmasına denir.
GENEL ESASLAR
Madde 5-Gerçek ve tüzel kişiler tarafından, Anayasanın 25, 26 ve 34’üncü maddeleri ile esasları belirlenen düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti basın açıklamaları şeklinde de kullanılmaktadır. Ancak, bazı sivil toplum kuruluşları tarafından zaman zaman “basın açıklaması” adı altında kamu düzenini bozan, kitlesel katılımlarla trafiğin akışını engelleyen, çevre ve gürültü kirliliğine yol açan, gece vakitlerine kadar süren kanuna aykırı eylemlerde bulunulup etkinlikler düzenlendiği görülmektedir.
Bu nedenle İçişleri Bakanlığınca çıkarılan 02/11/2012 tarihli 2012/64 sayılı genelgesinde;
ü “Kamuoyu oluşturmak amacıyla; Şiddet içermeyen, kamu düzenini bozmadan, makul sürede (en fazla iki saati geçmemek kaydıyla), gürültü ve çevre kirliliğine yol açmadan, yaya ve araç trafiğine engel olmayacak sayıda katılımla gerçekleştirilen yazılı veya sözlü açıklamalar basın açıklaması olarak değerlendirilmektedir.
ü Basın açıklaması yapmak amacıyla herhangi bir yerden başka bir yere kamu düzenini bozacak şekilde gösteri amaçlı toplu yürüyüş yapılamaz.
ü Kamu düzeni ve güvenliğinin korunabilmesi amacıyla, mülki idare amirliği tarafından yargı kararları ile oluşan içtihat çerçevesinde, basın açıklaması yapılamayacak yerler önceden belirlenebilir. Bu halde belirlenen yerler uygun vasıtalarla kamuoyuna duyurulur.
ü Basın açıklaması öncesi yapılacak çağrılar ile basın açıklamaları esnasında el ile taşınabilir ses yükseltici cihazlar haricinde ses yükselten cihazlar kullanılamaz, bu amaçla sabit platform kurulamaz.
ü Sivil toplum kuruluşlarının; yönetim, denetim, genel kurul toplantıları ile üyelerine yönelik kendi tüzüklerine göre yapacakları etkinliklerin dışında halka açık düzenleyecekleri kapalı yer toplantılarında, kamu düzeninin bozulması veya suç işleneceğine dair ciddi emarelerin ortaya çıkması halinde, her defasında yetkili mülki makamın yazılı izni ile ses ve görüntü kaydı yapılabilir.” hükümlerine yer verilmiştir.
BASIN AÇIKLAMASI İÇİN VALİLİĞİMİZCE İZİN VERİLEN YERLER
Madde 6- Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan 12/03/2021 tarih ve 136 sayılı Valilik Onayı ile İlimiz merkezinde Basın Açıklaması Yapılacak yerler;
- Zafer Müzesi Yanı
- İstasyon Gar Önü Meydanı
- Kocatepe Parkı Atatürk Anıtı Önü
Afyon Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.