2023 Değişim yılı olacak

2023 Değişim yılı olacak

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında 2022 yılı değerlendirildi ve EYT konuşuldu. Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu programa Gazeteciler Ahmet Tunca ve Polat Yılmaz katıldı.

 

Zam yılı 2022 bitti

 

2022 yılının ekonomik sıkıntı ve zamlarla geçtiğini söyleyen Gazeteci İsmail Akar, “2023 seçim yılı. Bildiğiniz gibi hem Cumhurbaşkanı, hem de milletvekilleri bu yılda seçilecek. Seçimden dolayı da yıl bitmeden bir sürü müjde verilemeye başladı. EYT yaş şartı olmadan açıklandı. Yasa meclisten geçtikten sonra uzun süredir emeklilik bekleyenler emekli olacaklar. EYT’de 8 Eylül 1999 öncesi işe başlayanlar 5 bin gün tamamlayan kadın 20, erkek  25 yılda emekli olabilecekler. Süresi dolmayanlar askerlik ve doğum borçlanması yaptırıyorlar. Bu da SGK’da uzun kuyrukların oluşmasına neden oldu. Ayrıca yeni asgari ücret açıklandı. Şimdi emekliler açıklanacak zam oranını bekliyor. 2022 zamlarla geçti. Yıl boyu acaba neye zam gelecek diye bekler olduk. İnşallah 2023 yılı böyle olmaz. Herkese sağlık, huzur ve güzelliklerle dolu bir yıl diliyorum” diye konuştu.

 

Emekli maaşları asgari ücretin altında kaldı

 

Emeklilerin insanca yaşayabilecekleri bir zam beklediğini kaydeden Gazeteci Ahmet Tunca, “Asgari ücret yükselirken, EYT açıklanırken emekliler mağdur edilmemeli. 2020’li yıllar oldukça sıkıntılarla geldi. Dünya korona ile mücadele etti. Ukrayna-Rusya arasında savaş meydana geldi ve bunun sıkıntıları dünyayı etkiledi. Ayrıca hayat pahalılığı yaşandı. Hala da yaşanmaya devam ediyor. Bunun bir an önce sonlanması gerekiyor. Her geçen gün yapılan zamlar insanları oldukça zorluyor. Geçen Temmuz ayında asgari ücrete yapılan zam bugün yetersiz bir seviyeye düştü. Çünkü herşeyin fiyatı durmadan artıyor. EYT’ lileri kutluyorum. Kazanılmış haklarını  aldılar. Bu arada emeklilerin durumu ne olacak? Biz önceden asgari ücretten daha yüksek maaş alırdık. Şimdi maaşlarımız iyice budandı. Emekli maaşlarının da yüzde 50 artması lazım. Yılbaşı kutlamasına karşı çıkanlar da var ama eskiden yılbaşlarında kaynaşma olurdu. Mesele yeni yıl kutlamak değil. Yeni bir yıla umutları taşımak ve sağlık dilemektir. Bu vesile ile  herkesin yeni yılını kutluyorum” dedi. 

 

 

Yıl ortasında asgari ücrete yine zam gelecek

 

Ekonomik krizin yıl boyu yaşandığını söyleyen Gazeteci Polat Yılmaz, “Kamu kaynakları yanlış birçok uygulamayla çarçur edildi. Bozulan ekonomiyi afaki zamlarla kapatmaya uğraştılar. Asgari ücrete zam geldi. Göreceksiniz seçime doğru asgari ücrete yeniden zam yapacaklar. İşvereni düşünen yok. Ülkemizdeki işsizlik saklanıyor. Bunun ismini de Türk insanı iş beğenmiyor koydular. Günümüzde işsizlik ve devalüasyon hiç olmadığı kadar yüksek. İşi döndürüp dolaştırıp vatana, millete bağlıyorlar. Bir konuya daha dikkat çekmek istiyorum. Hani İskandinav ülkeleri vatandaşlarını erken yaşta emekli ederek batmıştı. Neden EYT çıktı? Batan bir ülke yok bu arada. Onların yıllık gelirleri nerde, bizim ki nerde. Bugün ortalama emeklinin yıllık kazancı 2 bin 500-3 bin  dolar. EYT çıksın, altına başka şeyler ekleneceğini düşünüyorum. Açıklanan şartları taşıyacak kişi az olacaktır. Şu an açıklanan sayıda kişinin emekli yapılacağını zannetmiyorum.Bu arada 2023 senesinin değişim yılı olacağını düşünerek sağlıklı huzurlu bir sene olmasını temenni ediyorum” dedi. 

Afyonprestij.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.