Mehmet Ünal Taşpınar

Mehmet Ünal Taşpınar

AFYONLU ŞAİR AVUKAT MUSTAFA AKALIN

1958 basımı minik bir şiir kitabı var elimde. Afyon’da Temizi İş Matbaasında basılmış.  İlk yaprağına kitabı satın aldığım tarihi yazmışım: 1964. Şairi MUSTAFA AKALIN.

Bir tarihte Afyon Gedikahmetpaşa Kütüphanesi’ne kitap hediye etmek istediğimde “falan tarihten öncekileri kabul etmiyoruz.” Cevabını almıştım. Oysa birçok kitabın ilk baskılarını satın alabilmek için İstanbul’da sahaf sahaf dolaşıldığını biliyorum. Nasıl bir kütüphane anlayışı ise? Neyse… Belki onlarda zamana uyup kendilerini ve anlayışlarını değiştirmiştir umarım. Benim yaşımda olanlar MUSTAFA AKALIN’I iyi tanır. Hafızam beni yanıltmıyorsa, Uzunçarşı’nın ortalarında bir binanın ikinci katında bürosu olan zamanının iyi avukatlarındandı. Daha önceleri savcılığı ve hâkimliği de varmış meğer bilmiyordum.  İnternetten taradım. Milletvekili( Hangi partiden olduğunu yazmıyor ama yine hafızam yanıltmıyorsa, CHP milletvekili idi.) , siyasetçi, yazar, şair diye kaydedilmiş.  (Yine hafızam yanıltmıyorsa, CHP milletvekili idi.) Şuhut’un Efe Köy’ündenmiş. Demokrat Afyon Gazetesi’nin bir süre başyazarlığını yapmış. Eserleri (Şiir): Bahar ve İzm (1947), Alev Alev (1958). [Afyonkarahisarlı Şairler, Yazarlar, Hattatlar (1971), TDE Ansiklopedisi (1. Cilt,1976), İrfan Ünver Nasrattınoğlu-Mehmet Sarlık/75 Yılda Yöneticilerimiz (1998), TBE Ansiklopedisi  (2001), İhsan Işık Resimli ve Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, 2007)/biyografya.com adresli internet sitesi’nden yararlanılarak aktarılmıştır.] (Bir şey daha bilmiyormuşum, bu arada onu da yazmalıyım: Yukarıda bahsedilen ve kem de Afyonlu üstatlarımızın yazdığı kitapları almamış, arayıp bulmamışım ki; internetten aramak zorunda kalmışım. Üzüldüm. Değerli Hocamız, üstadımız İrfan Ünver Nasrattınoğlu ve değerli genç üstadımız Mehmet Sarlık’a bu bahane ile saygılarımı iletirim.) Konumuza dönersek: 51 sayfadan ibaret şiir kitabının arkasından aktararak, internetten aldığım bilgilere şunu da eklemeliyim: Mustafa Akalın’ın dört romanı da “Müellifin Basılacak Eserleri” olarak belirtilmiş. Bunların basılıp basılmadığı konusunu bilmiyorum. Yukarıda bahsedilen ansiklopedilerde bunun cevabı var mı, onu da bilmiyorum tabi ki… Akalın, şiirlerinin aşağıdaki 7 şiir dışındaki şiirlerinin altına tarih yazmış. >Emelim Vardı (Sayfa 20), Yaşanmaz Sensiz (Sayfa 40), Ruhumun Azabı (Sayfa 42), Bir An Sevinsem (Sayfa 42), Geçiyor Hayat (Sayfa 43), Aklımı Aldın (Sayfa 43) Ayrılık Korkusu (Sayfa 45) Aşağıdaki 4 şiir 1951 tarihlidir. Hayat Bumu (Sayfa 44) 1951 Ayrılık (Sayfa 46 1951 Sensiz Yaşanmaz artık (Sayfa 47) 1951 Ruhumun Gidişi (Sayfa 48/49) 1951 Düz yazı olarak yazdığı son söz ise 1958 (Basım tarihi de 1958) tarihlidir. Son Söz (Sayfa 50/51) 1958 (Düz Yazıdır.) Şiirlerinden, yer belirttiklerinde hep “Bingöl” ibaresi vardır.
  1. sayfadaki şiiri diğerlerinden ayrıcalıklı bastırmış; çerçeve içine alınmış MUSTAFA AKALIN’IN bu şiiri:
Cânım Benim Gelmeğe yok, gülmeğe yok, dermanım benim Duymuyorsun, feryadımı hiç, cânım benim. Göz yaşımla, ıslanıyor, her ânım benim, Duymuyorsun, feryadımı hiç, cânım benim. 1-10-1950 Bingöl Son Söz’den birkaç satır aktaralım: Ezelde, Ahdü misak gününde tanışan iki ruh kalıba büründükleri zamanda da karşılaşırlarsa muhabbetle birbirleriyle kaynaşacaklardır ki bu muhabbet aşkın ta kendisi olacaktır. (MUSTAFA AKALIN) Şiirlerin genel olarak tarihlendiği 1950, arkasından basım tarihi olan 1958, Mustafa Bey’in milletvekilliğine başladığı yıl olan 1965, yeniden avukatlığa başladığı yıl olan 1969 yılları… Bu küçük şiir kitabının bana hatırlattığı yıllar oldu. Tabii ki, hep Afyon’daki anılarımla… [EK: (Ahd ü misak: Yemin, anlaşma, sözleşme)] MEHMET ÜNAL TAŞPINAR

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Ünal Taşpınar Arşivi