Hakkı Saygı

Hakkı Saygı

Demir Baba’nın Dünyaya Gelişi (VIII)

RUMELİ VE TÜRK ALP ERENLERİ
Demir Baba’nın Dünyaya Gelişi (VIII)
Bir müddet sonra Hacı Dede’nin eşi Zahide hamile kaldı. Ayı ve günü tamam olup doğum sancıları başladığı zaman Zahide Dürdane Hatun, Hacı Dede’ye, “Var ehlim, kardeşim Kız Ana Sultan’a haber ver gelsin” dedi. Kız Ana Sultan, haberi alır almaz hemen geldi.Kız ana Sultan’ı ileride ayrı bir bölüm olarak vereceğim ama, kısaca kendisinden söz etmek istiyorum. Kız ana Sultan Demir Baba’ının annesinin sağdıcı, aynı zamanda ebesidir. . Kız ana Sultan, bir kadın evliyadır ve Eski Cuma, yeni adıyla Tırgoveşti şehrinin 5 km. kadar batısında Kız ana Sultan Türbesi mevcuttur.
Tekrar Demir Baba’nın doğumuna dönelim. Nihayet Zahide Dürdane Hatun’un hamileliği son güne gelmiş ve ramazan ayı içinde bir cumartesi günü o kani kerem Demir Baba Sultan, dünyaya gün gibi doğdu, sene (1530). Demir Baba’yı kundaklayıp yatırdılar ve etrafa müjdeciler gönderildi. Hacı Dede’yi Akyazılı Sultan’a, Kız Ana’nın yavuklusu Derviş Salih’i Kademli Baba Sultan’a gönderdiler. Haber verilenler arasından en önce Akyazılı Baba Sultan geldi.
Akyazılı Baba Sultan gelince, Güç Bey Dede, Demir Baba’yı kucağına alıp Akyazılı Sultan’ın kucağına verdi. Akyazılı Baba, “Kaddesallahu sırrehü’l-aziz nur-ı didem gutreteyn ayinim” deyip birkaç defa atıp tuttu. Bu arada Kademli Baba da gelmişti. Kademli Baba’yı, Akyazılı Sultan karşılayıp konuk etti ve hal hatırdan sonra Demir Baba’yı Kademli Baba’nın kucağına verdiler. Kademli Baba, “Demir isminin sadasıyla dünyayı doldurdu. Siz bunu işittiniz mi” diye Akyazılı Baba’ya sordu.
O kutbü’l- Devran Akyazılı Sultan kaddesallahu, “Ya Kademli! Kerem ehlinin mürüvveti, kerem ehli arasında makbuldür. Olmuşu ve olacağı Hak bilir, uyduk gerçek imama” diyerek secdeye vararak yere niyaz etti.
Aradan yıllar geçmişti ki, günlerden bir gün Kademli Baba’dan Akyazılı Sultan’a bir haber geldi, “Akyazılı Babam tez gelsin, gelirken de dedem oğlu Demir’i de getirsin. Ben artık sizlere misafirim” diyordu.
Akyazılı Baba, Hacı Dede’yi ve Demir’i de alarak kona-göçe 37 saat sonra Kademli Baba’nın meydanına geldiler. Kademli Baba, gelenleri karşıladı ve misafir etti. Bir sabah kahvaltı sofrasında Kademli Baba, Akyazılı Sultan’a, “Duydun mu?” dedi. Akyazılı Sultan, “evet” der gibi yaptı, fakat çabucak toparladı, “Eyvallah anlayamadım, tekrar eder misin?” dedi. O vakit Kademli Baba, güler bir yüzle, “Er gafil olmaz, ikrara hu.. diyelim babacığım” deyip şu mısraları söylemeye başladı.
Nesin medh edeyim Babadağı’nın
Evvel baharı cennetten seçilmez
Dudusu kumrusu dost deyip öter
Bülbülünün figanından geçilmez
,,,,,,,,,,,
Kademli Baba bu beyitleri söyledikten sonra, “İkrara Hu… diyelim babacığım” dedi. O vakit Akyazılı Baba Sultan, “Doyamadım, kişi her şeye doyar, fakat iyilik ile güzel muhabbete doymaz” dedi.
Kademli Baba, bazı vasiyetlerde bulundu¸tekkeyi “Evvel Allah’a, ikinci olarak muhiplere ve Akyazılı Baba’ma emanet ederim” dedi. Daha sonra da kendisi için bir Yasin okunmasını istedi. Sağdıç geçindiği Mustafa Efendi, “Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammed’en Abdühü ve Resûlühü” dedi. Mustafa Efendi ile birlikte Kademli Baba da söylenenleri tekrarladı ve “kalu inna ilahi ve inna ileyhi raciün” hükmüyle canını teslim etti.
Kademli Baba’nın cenaze namazını Akyazılı Sultan kıldırdı. Defin işleri sona erince, Akyazılı Sultan Hacı Dede ve Demir Baba’ı yanına alıp, bir müddet Otman Baba dergahı da dahil, pek çok dergah ve zaviyeleri ziyaret ettilker.
Böylece tam beş yıl ziyaret etmekle geçti. Nihayet Batova’ya döndüler; o kâni kerem, kutbü’l aktap, bu âlemden Hakk’a yürüyeceği güne kadar buradan ayrılmadı ve “Beni görmek isteyen varsa buraya gelsin” dedi.(1)
Demir Baba’nın kutuplu ile devam edecek…
Aşağıda Kız ana Sultan Türbesi ile rahmetli Ahmet Hazerfen ile birlikte, Silistre bölgesindeki inanç önderleri (babalar) la bir sohbet toplantısındayız. Fotoğraf, Ayhan Aydın.
Hakkı SAYGI
__________________________
1) Hakkı Saygı: Türklerin Balkanlara Geçişi ve Alevi/Bektaşi Zümreler. Cem Vakfı yay. 16, s. 220, 221, 222, 223,, 2013/İstanbul.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hakkı Saygı Arşivi

ALLAH

03 Şubat 2021 Çarşamba 15:55