Halil Şahin

Halil Şahin

DÜNYA DEVLERİNİ YÖNETEN TÜRKLER

Dünya insanı olmak, küreselci geçinmek, herkesin gözdesi olmak, nasıl bir duygu? Nasıl bir görüntü, ne menem bir şeydir acaba? Sizler de yıllardır merak ediyordunuz değil mi? Bunlar; fakir ülkelerin zekâ düzeyi yüksek ama sömürülen ve kullanılan çocuklarından oluşuyor. Hani bir zamanların Osmanlısındaki devşirmeler gibi. Aranızda dolanan, binlercesi var. Ama Muhtar Kent ve Kemal Derviş, belki en tanınanlarıdır. Ancak, onlar gibi dev şirket ve kurumlarda görev alan onlarca gurbetçi Türk profesyonel var. 6,5 milyar dolar ciroluk bir bölgeyi yöneten Bülent Atlığ; 99 ülkeden sorumlu Tuygan Göker, sorumluluk bölgesinde 140 milyon tüketicinin olduğu Ziya Domaniç bunlardan bazıları… Aralarında Mehmet Öğütçü gibi çalıştığı şirketin, 28 ülkede hükümetlerle ilişkisini yürüten de, Kaan Terzioğlu gibi sorumluluğundaki ülkeleri, kraldan çok kralcı geçinerek AB’ye hazırlayanlar da var. Capital Dergisi yurtdışındaki en güçlü isimleri araştırmış. İşte manzara! MUHTAR KENT - Coca Cola Dünya devi Coca-Cola International’ın CEO’su oldu ve tüm dünyadaki operasyonları ona bağlandı. Global bir şirkette, CEO koltuğuna oturan ilk Türk profesyonel oldu.

  1. KEMAL DERVİŞ - UNDP
Bağımsız bir fona sahip, en büyük Birleşmiş Milletler organı UNDP’nin başkanı. 166 ülkede kendisine bağlı birimleri ve her yıl 3 milyar dolarlık bütçeyi yönetti.
  1. AHMET BOZER - Coca-Cola
Coca-Cola’nın en geniş coğrafi gruplarından Avrasya ve Afrika’nın başkanı. Bu grubu bağlı 90 ülke var. Daha önce Avrasya ve Ortadoğu bölümünün başkanlığını yaptı.
  1. TUYGAN GÖKER - Roche
İlaç sektörünün gelişen bölgelerinden CEMAI’nin başkanı. Etki alanı; Orta ve Doğu Avrupa, Afrika, Ortadoğu, Orta Asya ve Hindistan’ı kapsayan bu bölge, şirketin bulunduğu 150 ülkeden 99’unu kapsıyordu.
  1. BÜLENT ATLIĞ - Pfizer
Asya, Afrika ve Ortadoğu Bölgesi Pfizer Global Üretim Grubu Başkan Yardımcısı. Bu bölgelerde Pfizer’ın, 6,8 milyar dolarlık cirosunu yönetti.
  1. FAİK SOMER - Merck&Sharp Dohme
Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölge Başkanı ve Senior Başkan Yardımcısı olarak, bölgedeki 80 ülkeden o sorumluydu. 3 bin 500 çalışanı ve 1,5 milyar doları aşan ciroyu yönetti.
  1. HAKAN ATAY - Pfizer
Kanada, Latin Amerika, Afrika ve Ortadoğu’dan sorumlu kardiyovasküler ilaçlar direktörü olarak Pfizer NewYork’ta görev alıyor. 2,1 milyar dolarlık cirodan sorumlu oldu.
  1. CİHANGİR KOŞU - Abbott
Şubatta Abbott International Başkan Yardımcısı olarak atandı. 5 bölgede 40 ülkeden sorumluluk alarak, toplamda 1,1 milyar dolarlık bir ciroyu idare ediyordu.
  1. NİHAL TEMUR - Unilever
Asya, Afrika, Ortadoğu ve Türkiye Kişisel Bakım Kategorilerinden Sorumlu Tedarik Zinciri Başkan Yardımcısıydı. 46 ülkede, cirosu 3 milyar Euro’ya ulaşan bir kategoriyi yönetti.
  1. KAAN TERZİOĞLU - Cisco
Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi Başkan Yardımcısı. AB’nin yeni üyesi Polonya, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya ve Bulgaristan ile aday ülkelerdeki operasyonları yönetiyordu.
  1. YAĞMUR SAĞNAK - Johnson Diversey
Johnson Diversey’in Doğu Avrupa, Afrika, Türkiye ve Ortadoğu (CETAAM) Bölgesi Başkanlığı yaptı. Sorumlu olduğu bölgedeki 93 ülke, dünya yüzölçümünün yarısına denk geliyor.
  1. ÖZER BAYSAL - Pfizer
Şubat 2006’dan itibaren, Kuzey Avrupa Bölge Başkanlığı yaptı. Pfizer New York’ta 1,9 milyar dolarlık ciroya sahip bu bölgeyi yönetiyordu. İlaç sektöründeki en güçlü isimlerden biri olmuştur. 13.YENAL GÖKYILDIRIM - Philips Philips Tüketici Ürünleri Başkan Yardımcısı olarak; Asya-Pasifik, Ortadoğu- Afrika, Merkez-Doğu Avrupa bölgelerindeki 90’ın üzerinde ülkedeki satış ve pazarlama teşkilatlarını yönetti.
  1. CANDAN KARABAĞLI - Unilever
2006’dan beri Unilever Food Solutions Global Müşteri Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak çalışırken, sorumluluk alanındaki kategorinin cirosu 2,2 milyar Euro idi.
  1. KORAY ÖZBAY - Accor
Kurum CEO’suna bağlı olarak, Asya Pasifik Bölge Başkanıydı. Hindistan, Çin ve Japonya gibi 9 ülkenin bulunduğu Asya Pasifik’e önem veren çalışmaları yapıyorlardı.
  1. SIRMA UMUR - P&G
Batı Avrupa’daki 16 ülkede sağlık ve kadın salığına uygun ürünlerin genel müdürü ve başkan yardımcısı oldu. Üretim, satış ve pazarlama gibi tüm operasyonların başında kaldı. Ayrıca, Almanya’da ki 2 fabrika da onun yönetimindeydi.
  1. ÖZLEM İMECE - MasterCard
Güneydoğu Avrupa ile aralarında Türkiye, Azerbaycan, Özbekistan’ın da olduğu 11 ülkeden sorumluydu. Ödeme sistemlerindeki ilkleri Avrupa’dan önce Türkiye’ye getirmesiyle tanınıyor.
  1. SIDDIK TETİK - P&G
2005’ten sonra Gillette Küresel İş Birimi Başkan Yardımcılığı yaptı. P&G Greater China denen; Çin, Hong Kong ve Tayvan’ı da içine alan bölgeden sorumlu oldu. 19.TURHAN TALU - Philip Morris 2004’ten itibaren Türkiye, Kuzey Kıbrıs ve İran’dan da sorumlu genel müdür olarak görev yaptı. 110 milyar adede yakın sigara satışını ve 6 milyar TL’yi aşan ciroyu yönetti.
  1. ÖMER ARAS - NBG
NBG Grubunda yürütme kurulu üyesi olarak, Grubun uluslararası bankacılık faaliyetlerinin başına oturdu; Türkiye ile birlikte 6 ülkede, 14,6 milyar Euro’luk kredi hacmini yönetiyordu.
  1. TANSU YEĞEN - Turkcell
Göreve geldikten sonra şirketin pazar payı, yüzde 11,5’ten yüzde 17,2’ye çıktı. Abone sayısı 5,8 milyondan 9,4 milyona ulaştı. 2007’de en fazla abone kazanan şirket oldu.
  1. ATİLLA KIRAL - Oracle
1996’dan sonra, dünyanın en büyük yazılım üreticisi Oracle’ın Türkiye Genel Müdürlüğü’nü yürüttü. Şirketin, Güney Doğu Avrupa’da ki yatırımlarını yöneten ekipte de yer aldı.
  1. GÜRCAN KARAKAŞ - Bosch
Automotive Aftermarket’in Dünya’daki bağımsız yenileme pazarı satışlarından sorumlu kıdemli başkan yardımcısıydı. 60 ülkedeki satış pazarlamadan ve bağımsız otomotiv servis organizasyonundan sorumlu oldu.
  1. HAKAN BEHLİL - Unilever
Amaze Global ve Knorr’un Afrika, Ortadoğu, Türkiye Güney Asya Bölgeleri Stratejilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısıydı. Sorumluluk alanındaki kategorinin cirosu 450 milyon Euro.
  1. MEHMET ÖĞÜTÇÜ - BG Group
Grubun, 28 ülkedeki hükümetlerle ilişkilerini yürütüyordu. Şirketi; Çin’den Brezilya’ya, Nijerya’dan Avustralya’ya, İtalya’dan ABD’ye kadar uzanan bir coğrafyada petrol ve doğalgaz arıyor.
  1. TUĞRUL AĞIRBAŞ - Anadolu Efes
Efes Rusya Bira Operasyonları Genel Müdürüydü. Şirketini kısa zamanda 1,2 milyar litrelik satış hacmine ve 700 milyon dolar ciroya ulaştırdı.
  1. AHMET GÖKSUN - Pfizer
2004 sonundan bu yana Pfizer Kore Genel Müdürlüğü görevini yürütürken, Kore’de Pfizer’ın 461,3 milyon dolarlık cirosunun başındaydı.
  1. ALİ TOKER - Novartis
Novartis’in Türkiye pazarlama direktörü iken; 2008 yılı başından itibaren Novartis Mısır Başkanlığı ve Novartis İlaç Sektörü Genel Müdürlüğü görevlerine atandı.
  1. DİNÇER ÇELİK - Kordsa Global
Asya Pasifik Başkan Yardımcısı. Asya’ya 2006 sonunda giren Kordsa Global’in Asya Pasifik’teki yatırımlarını yönetti. Bu bölgenin cirosu da180 milyon dolardı.
  1. HALİM ATEŞ - Turkcell
Daha önce Azercell CEO’suydu. 20 Mayıs 2008’de Fintur’un chief operating officer’ı oldu. Bu arada Azercell’deki görevine ise yeni bir atama yapılana kadar devam ediverdi.
  1. MESUT ADA - Kordsa Global
Kordsa Global’in ABD genel müdürü olarak, 206 milyon dolarlık ciroyu ve şirketin ABD’deki yatırımlarını yönetiyordu.
  1. KADİR TEPEBAŞI - Lilly
Dünya’nın en büyük ilaç şirketlerinden biri olan Lilly’nin, Polonya’daki en üst düzey yöneticiliğini yaptı.
  1. SELÇUK ERDEN - Coca-Cola
Coca-Cola Güney Avrasya Bölümü Başkanı olarak görev yaptı ve şirketinin, Güney Avrasya olarak tanımlanan bölgesindeki yatırımları yönetti.
  1. AHMET ESEN- Pfizer
2006 yılında Pfizer Çin’in genel müdürlüğü görevine getirildi. Çin’de 334 milyon dolar ciro yapan operasyonun başında önemli bir sorumluluk üstlenmişti.
  1. EBRU DORMAN - Orange
Fransız telekom şirketi Orange’ın, Avrupa’daki katma değerli servislerinden sorumlu başkan yardımcısıydı. Daha önce de Orange Venture’da 225 milyon dolarlık bir fonu yönetti.
  1. RAMAN BERENT - Philip Morris
Ukrayna, Kafkaslar ve Moldova’dan sorumlu genel müdür. Bu bölgede 130 milyar adede yakın sigara satışı gerçekleşiyor. Şirket, yüzde 33,9 Pazar payıyla Ukrayna’da pazar lideri.
  1. AHMET GENEL- Pfizer
Pfizer Endonezya’nın genel müdürü olarak, Endonezya operasyonunda 59 milyon dolar ciro gerçekleştiren şirketin başındaydı.
  1. OSMAN AYAZ - Adidas
Gelişmekte olan pazarlar başkanı olarak şirketin, Türkiye, Kıbrıs, Afrika, Ortadoğu, İran, Sırbistan, Hırvatistan, Bulgaristan ve Romanya’da ki yönetiminde sorumluluk verildi.
  1. HALUK AKSOY - Levi’s
Levi’s’ın Türkiye, Rusya ve Ortadoğu bölge başkanı oldu. Aynı zamanda Levi’s Avrupa Başkan Yardımlığı yaptı.
  1. ZİYA DOMANİÇ - Unilever
Unilever Orta Asya, Kafkas Ülkeleri Direktörü ve İran Genel Müdürü olarak çalıştı. Sorumluluğundaki bölgede 140 milyon tüketici vardı. Yönetimindeki kategorinin cirosu ise 140 milyon dolardı.
  1. EMİN ÖZKAN - P&G
2006’dan beri P&G Ukrayna Genel Müdürü. Daha önceki Dünya çapında sorumlulukları arasında Gillette Türkiye ve Akdeniz Genel Müdürlüğü ve Başkan Yardımcılığı vardı.
  1. HİLMİ KELLECİ - SVP Holding
SVP Holdings’in, Direkt Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısıydı. Aralarında İngiltere, İrlanda, Norveç, İsveç, Almanya ve Türkiye’nin de bulunduğu 15 ülkeden sorumlu oldu.
  1. UĞUR ÖZKUTLU - Novartis
Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika ülkelerine ek olarak Güneydoğu Asya’nın da bulunduğu bölgenin bilimsel operasyonlar direktörlüğünü yaptı.
  1. AYŞEGÜL İLDENİZ - Intel
Intel Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölge Direktörü. Bölgedeki 67 ülkenin yönetiminden sorumlu iken, aynı zamanda Intel Avrupa Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görev aldı.
  1. ÜLKEM KIRIMLI - Nokia
Nokia Avrasya Bölgesi Satış-Go to Market Yöneticisiydi. 14 ülkede satış aktivitelerinin koordinasyonu ile mobil servis ve yazılım iş geliştirme ve satışı onun sorumluluğunda çalıştı.
  1. ÖMER DORMEN - BP
BP Ortadoğu ve İran Madeni Yağlar Direktörü olarak görevini sürdürürken, Dünya’nın en kritik bölgelerinden birinin sorumlusu olarak toplam 25 ülkeyi yönetiminde etkindi.
  1. SİNA AFRA - eBuy
eBuy; aynı zamanda Almanya İcra Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. E-perakendenin en yaygın olduğu pazarlardan birinde çok önemli bir pozisyondaydı.
  1. CEM KUMRAL - Coca-Cola
Coca-Cola’nın Afrika kıtasındaki ikinci en önemli pazarı olan Nijerya Bölüm Başkanlığı’na getirildiğinde, şirketinin bu kritik pazardaki yatırımlarına yön verdi.
  1. GÖKHAN ÖĞÜT - Danone
Danone Sütlü Ürünler Dünya İş Kolu Temel ve İçecek Kategorilerinden Sorumlu Global Pazarlama Direktörü iken; 35 ülkede, 1,3 milyar Euro’luk yoğurt markalarını büyütmekten sorumluydu.
  1. SEFA HAKTANIR -SAP
Bulgaristan, Romanya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Bosna Hersek, Makedonya, Karadağ, Kosova ve Arnavutluk’ta SAP’nin genel müdürü olarak 80 milyon Euro’luk ciroyu yönetiyordu. İşte bunlar gibi; daha alt görevlerde çalışan binlercesi, küresel şirket elemanı olarak böbürlenerek aranızda dolaşıyor. Aynen Türkiye’deki yabancı ya da çok uluslu şirketlerin Türk çalışanları gibi: Sizlere, şirketlerinin ve bağlı oldukları ülkelerin propagandasını yapıyorlar. Sizler de onlarla gururlanıyorsunuz. Oysa her biri, sanki Amerikan ajanı gibi dezenformasyon (ulusun kafasını karıştıran bilgi çarpıtma) çalışmalarında coşkuyla, ama belki de istemeyerek rol alıyorlar…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Şahin Arşivi