“Sigara parkinsonu tetikler”

“Sigara parkinsonu tetikler”

Dünya Parkinson günü nedeniyl Parkinson hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Özel Park Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Asuman Bozdağ, sigara ve kafein içeren içeceklerin aşı tüketiminin Parkinson hastalığını tetiklediğini bu nedenle bu tür alışkanlıklardan uzak durulması gerektiğini belirtti.

Dünya Parkinson hastalı günü nedeniyle Özel Park Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Asuman Bozdağ, açıklamalarda bulundu. Bozdağ, “Parkinson hastalığı, beyindeki, hücrelerin işlevini kaybederek ölmesi ile ortaya çıkan nörolojik bir hastalıktır. Beyinde depomin molekülünü sentezleyen nöronların ölmesi ile ortaya çıkar. Dopamin salgılayan hücreler, özellikle beyin sapında substantia nigra isimli bir bölgede bulunmaktadır ve bazal ganglia isimli beyinde motor hareketinin düzenlenmesi görevini üstlenmiş olan başka bir bölge ile ilişki halindedir. Substantia nigra’ da ki hücrelerin zamanından önce ölmesi sonucunda bazal ganglia’ ya yeterli dopaminerjik sinyalin gitmemesi sonucunda bazal ganglia’ nın beyin korteksindeki uyarıcı etkisi azalmakta, bunun sonucunda da hareketlerin yavaşlaması, titreme, denge kayıpları gibi yakınmaların oluşmasına neden olmaktadır” dedi.

“ERKEKLERDE KADINLARINDAN DAHA SIK GÖRÜLEN BİR HASTALIKTIR”

Hastalığın erkeklerde daha fazla görüldüğünü belirten Bozdağ, şöyle devam etti: “Erkeklerde, kadınlara göre yaklaşık 2 kat daha fazla gözlemlenmektedir. Görülme sıklığı yaklaşık olarak her 100 bin kişide 300 dür. Giderek yaşlanan toplumumuzda sıklığın daha da artacağı düşünülmektedir. Parkinson hastalığında genetik bir yatkınlığın olduğu bilinmektedir. Aile öyküsü, özellikle genç yaşta Parkinson hastalığına yakalanan kişilerde daha belirgindir. Nedeni belli olmayan titremeden yakınan hastalarda ileri yaşlarda Parkinson hastalığı gelişme sıklığı 4 kat daha fazladır. Bazı kimyasalların yol açtığına dair bulgulara ulaşılmıştır. Bunların başında sentetik bir opioid türü olan MPTP yer almaktadır. Bazı çalışmalarda kuyu suyu kullanımı, kırsal yaşam, belli tarım ilaçlarına maruz kalma ve karbon monoksit zehirlenmesi de Parkinson hastalığına yakalanma olasılığını arttırdığı gözlemlenmiştir.”

PARKİNSONUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Parkinson hastalığından korunma yöntemleri hakkında açıklama yapan Bozdağ, “Parkinson hastalığından korunmak pek mümkün değildir. Ancak bazı maddelerin (sigara, kafein) gibi bu hastalığa yakalanma olasılığını düşürdüğü fark edilmiştir. Parkinson hastalığının belirtileri ise, “Parkinsonizm” başlığında toplanan 4 temel öğe vardır. İstirahat halinde gözlemlenen titreme (Tremor), hareketlerin yavaşlaması, kas sertliği, ayakta durma dengesinin bozulması. Parkinson hastalığının motor bulguları ortaya çıkmadan bazı başka belirtiler kendini gösterebilir. Bunlar arasında ağrı, koku alma bozukluğu, REM uyku davranış bozukluğu (geceleri çok canlı rüyalar görme şeklindeki uyku bozuklukları) ve otonomik sistem (mesane, barsak, tansiyon değişiklikleri gibi) bozukluklar gözlemlenmektedir. Parkinson hastalığının tipik bulguları ortaya çıkmaya başladığında yürürken kolları normal şekilde sallamama, elde bacaklarda veya çenede istirahat döneminde titreme, yüzde mimiklerin kaybı, yazının giderek küçülmesi, göz kırpma sayısında azalma, öne eğik ve yavaş yürüme, sık yağlanmanın artması şeklinde belirtiler de izlenebilir.”

“4 ANA GRUPTA TEDAVİ YÖNTEMİ VAR”

Parkinson hastalığının tedavisini 4 ana grupta anlatan Bozdağ şunları söyledi: “İlaç tedavisinin temelini azalmış olan dopaminin yerine konması oluşturmaktadır. Parkinson hastalığının cerrahi tedavisi son yıllarda giderek artmaktadır. Buradaki hedef, hastalıkla artmış aktivitenin izlendiği bölgelerdeki aktivitenin azaltılmasıdır. Bu amaçla iki yöntem kullanılabilir; birinde bölgeler yakılır, diğerinde ise bu bölgeye elektrot konularak elektrik sinyalleri ile aktivitesi azaltılır. Parkinson hastalığında cerrahi, ilk tedavi olarak uygulanılmaması gerektiği gibi son tedavide değildir. Yani yatalak duruma düşmüş bir Parkinson hastası bu tedaviden sonuç alamaz. Uygun seçilmiş hastalarda, cerrahi parkinsonizm bulgularında yarı yarıya düşüş sağlayabilir. Destek tedavisinde olmazsa olmaz olan rehabilitasyondur. Hastalara düzenli egzersiz önerilmektedir. Ayrıca ağrı, gündüz uyuklama, mide-barsa hareketlerinde yavaşlama, REM uyku davranış bozukluğu, kabızlık, depresyon gibi parkinsaon hastalığının motor dışı belirtilerinin düzeltilmesine yönelik tedaviler de uygulanmaktadır.”            

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.