Rektör Solak İmam Hatip Lisesi öğrencileriyle buluştu

Rektör Solak İmam Hatip Lisesi öğrencileriyle  buluştu

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından düzenlenen kariyer günleri etkinliğine katılarak öğrencilerle bir araya geldi. Üniversite sınavlarına girecek olan öğrencilere gerek AKÜ ile ilgili gerekse de mesleki bilgilerini aktaran Solak, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin 1992 yılında kurulan 21 üniversiteden biri olduğunu ve en iyisi olmayı hedeflediklerini dile getirerek, “Giderek büyüdük, geliştik ve bu günlere kadar geldik. İnşallah sizleri de liseyi bitirince doktor, mühendis, avukat, teknik ressam, müzisyen olarak göreceğiz” dedi.

İslami İlimler Fakültesi’ne öğrenci yurdu açılacak

AKÜ’nün kampüsleri hakkında da bilgiler veren Solak; Afyonkarahisar şehir merkezinde 3, Sandıklı ve Bolvadin’de ise 2 kampüse sahip olduklarını kaydetti. Solak, “Eskişehir yolu üzerinde bulunan Ahmet Necdet Sezer (ANS) Kampüsünde 10 fakülte, bir Konservatuvar ve Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu (BESYO) bulunmakta. Bu kampüsümüzde toplam 22 bin öğrencimiz var.  İkinci kampüsümüz, İzmir yolu üzerindeki Ali Çetinkaya Kampüsü. Orada da Tıp Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu ve Diş Hekimliği Fakültesi yönetim binası bulunuyor. Seneye de Eczacılık Fakültemiz olacak. Bir diğer kampüsümüz, Konya yolu üzerindeki İslami İlimler Fakültesi. Şu anda 680 öğrencimiz var. 10 gün kadar sonra da öğrencilerimiz için yeni bir yurt açacağız o kampüsümüze” diye konuştu. İlçelerdeki meslek yüksekokullarıyla birlikte 45 bin 300 öğrenciye eğitim verdiklerini belirten Solak, bin 460 kadar öğretim elemanına sahip olduklarını ve bunun 600 kadarının profesör, doçent ve yardımcı doçent gibi öğretim üyelerinden oluştuğunu dile getirdi. Sadece Afyonkarahisar’a değil tüm bölgeye hizmet veren bir üniversite hüviyetine kavuşmak istediklerini dile getiren Solak, “Sağlık kampüsümüzde 2 hastanemiz var ve bu hastanelerimizde 600’e yakın yatak kapasitesine sahibiz. Ayrıca 16 adet ameliyathanemiz var ve buralarda günlük 110 ameliyat gerçekleştiriyoruz ve hastanelerimizde de her gün 2 binden fazla hastaya poliklinik hizmeti sağlıyoruz” dedi.

“Rektörün kalemi 24 saat hazır vaziyettedir”

Rektörlük görevinin insan yönetmek olması açısından zorlukları olduğunu kaydeden Solak, öğrencilere bir rektörün görevlerini ve neler yaptığını anlattı. Solak, “Rektör, üniversitenin günlük idaresini, satın almaları, atamaları, yurtiçi ve yurtdışı görevlendirmeleri yönetir. Kısacası 24 saat boyunca telefonu açıktır, kalemi hazırdır. Mesai kavramı yoktur, sürekli çalışır. Sabah 5.30’da kalkar, akşam iş bitinceye kadar da çalışır. Ayrıca biz eğitimin yanı sıra sağlık hizmetleri de veriyoruz. Hastaneler gece, gündüz, hafta sonu, bayramlar her zaman açıktır. Bu yüzden hastanede olan adli vakalar, yatak yetmezliği, ameliyatta yaşanan sorunlar hepsinde bir telefon gelir bize. Bu yüzden bizde hiç iş bitmez” diye konuştu.

Afyonkarahisar, termal turizmde en büyük ikinci şehir

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin öncelikli alanlarının olduğunu anlatan Solak, bunlardan en önemlisinin termal sağlık turizmi olduğunu dile getirdi. Afyonkarahisar’ın termal bir bölge olduğunu söyleyen Solak, “5 yıldızlı termal otel sayımız giderek artıyor, yatak kapasitemiz sadece otellerde 9 bin. Ama Sandıklı ve Gazlıgöl’ü de sayarsak 20 bin yatak kapasitemiz var. Afyonkarahisar, Antalya’dan sonra en fazla termal belgeli yatak bulunan ikinci il. Bunun kıymetini bilmeliyiz. Öyle olunca biz üniversite olarak buralara sağlık desteği veriyoruz. Otellere gelen ya da Gazlıgöl’de bulunan devre mülklere gelen misafirlerin sağlık hizmetleri üniversite hastanemizde görülüyor. Bu nedenle bu otellere gelenler güven içinde geliyor” dedi. Termal suyu en iyi kullanan şehrin Afyonkarahisar olduğunu kaydeden Solak, AKÜ olarak da termal sudan en iyi şekilde yararlandıklarını belirtti. Solak, “ANS Kampüsü’ndeki tüm binalar ile Ali Çetinkaya Kampüsü’ndeki tüm binaları termal su ile ısıtıyoruz. Ne odun, ne kömür, ne de doğalgaz kullanıyoruz. Sadece termal su. 15 Ekimde vanayı açıyoruz. 15 Mayıs günü akşamına kadar gece, gündüz, hafta içi, hafta sonu aynı termal otellerde olduğu gibi sürekli termal ısınıyoruz. Çevreci ve tertemiz bir üniversiteyiz” dedi.

AKÜ jeotermli her alanda kullanıyor

Mermer ve doğaltaş ile beraber jeotermal kaynağı her alana yaymak için AKÜ bünyesinde birçok çalışmanın yapıldığını söyleyen Solak, bütün Ege Bölgesi’nin mermer ihracatçılarının analizlerini AKÜ’de yaptırdıklarını kaydetti. Jeotermal kaynağı ısınma dışında başka alanlarda da kullanmaya çalıştıklarını dile getiren Solak, şunları söyledi: “Hastanemizde altı tane havuzumuz var. Felçli hastaların iyileşmesinde, kalp ameliyatlarının sonrasında ya da ileri yaşta insanlarda oluşan kısıtlılıklarda bu havuzlarımızı kullanıyoruz. Bazen insan kolunu, bacağını, bedenini rahat hareket ettiremez hale geliyor. İşte öyle durumlarda normal ilaç tedavisinin ve cihaz tedavisinin yanı sıra havuzları da devreye soktuk. Hasta ve yaşlılarımız çok hızlı kendilerini toparlıyorlar. Havuzlarımızdan iki tanesinde 32 derece sıcaklıkta su var. Egzersiz havuzu diyoruz. Ayrıca 4 adet de normal termal havuzumuz var. Bu havuzlarımız felçli hastalarımıza çok iyi geliyor. Felçli hastaların damarlarını hızlı açmaya vesile oluyor. Bir taraftan ilaç tedavisi, bir taraftan cihaz tedavisi uygulanıyor bu hastalara. Havuzları da kullanarak, hasta insanlarımızı çabucak hareketli hale getiriyoruz. Dolayısıyla termal suyu en iyi kullanan üniversite durumundayız.”
100 mililitre aromatik yağ 1 ton mermere denk geliyor
AKÜ’nün son zamanlarda gündeme getirdiği önemli bir konunun da tıbbi ve aromatik bitkiler konusu olduğunu söyleyen Solak, “Lavanta, papatya ve melisa olarak duyduğunuz çok kıymetli 15-20 kadar bitki var. Bu bitkilerin 100 mililitrelik uçucu yağları, bir ton mermer ile aynı parada ve hepsi Türkiye’ye ithal geliyor. Çiçekler bizde, bitkiler bizde ama yabancı ülkeler bedavaya topluyor, işleyip bize çok pahalıya satıyorlar. Bu sebeple üniversite olarak biz bunu çiftçilerimize, üreticilerimize tanıtmak istiyoruz. Hem cebine para girsin, hem ithalat dursun, hem de cari açığı kapatmaya katkıda bulunalım istiyoruz” şeklinde konuştu. Türkiye et ihtiyacının yüzde 20-25’inin Afyonkarahisar’dan karşılandığını kaydeden Prof. Dr. Solak, AKÜ Veteriner Fakültesi’nin üreticilere bu konularda büyük destekler sağladığını söyledi. Solak, “Kırmızı ve beyaz et ihtiyacının dört ila beşte biri bu şehirden gidiyor. Yine her hafta, Afyonkarahisar’da 90 milyon yumurta üretiliyor. Dolayısıyla, biz de Veteriner Fakültemiz ile bunlara destek veriyoruz. Yerlerine ilişkin, sağlıklı beslenmeleri, etin kalitesi, yumurtanın kalitesi, hastalıklardan korunma gibi her türlü konuda üreticimizin yanında oluyoruz. Bizim veteriner hekimlerimiz ve öğretim üyelerimiz, çiftlik üreticilerimize veteriner hekimlik desteği veriyor” dedi.
Kendi elektriğini üreten bir üniversite: AKÜ
AKÜ’nün çok yakında kendi elektriğini üretmeye başlayacağını söyleyen Solak, güneş enerjisini ve termal suyu kullanarak kendi elektriğini üreten bir üniversite oluşturmak istediklerini söyledi. Üniversitelerin teknoloji ile büyüyen kurumlar olduğuna dikkat çeken Solak şöyle konuştu: “Üniversiteler, gelişmelerin ve teknolojinin yoğun olduğu bölgelerdir. Biz de bunu düşünerek Teknopark’ı kurduk. Teknoparklar, AR-GE nitelikli yeni ürünlerin üretildiği alanlardır. Üniversiteler ile sanayi kesiminin birlikte çalıştığı yerlerdir.  Sanayici geliyor, şirketini kuruyor, parasını veya projesini getiriyor. Üniversiteden de o alandaki hocalarımız ile şirkette buluşuyor. Biz de sanayiye destek olmak için binalar açtık, ofisler açtık. Arazi verdik. Oralara fabrikalar kurulacak, yeni ürünler elde edilecek. Burada sanayicimiz sağlık alanında, veteriner sağlık alanında, mühendisliğin değişik branşlarında yeni ürünler üreterek. Afyon Kocatepe Üniversitesi ise 45 bin öğrencisi,  bin 460 öğretim elemanı kadrosu, bin çalışanı, 5 kampüsü, 12 ilçede 12 tane meslek yüksekokulu olan bir müessese olarak da gelişimin her türlüsüne destek veriyor.” Öğrencilerin AKÜ ile ilgili merak ettiklerini sorma imkânını bulduğu söyleşinin sonunda Afyonkarahisar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mustafa Akça tarafından Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’a hediye takdim edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.