“Öğrenciler kendilerini iyi yetiştirmeli”

“Öğrenciler kendilerini iyi yetiştirmeli”

Afyonkarahisar OSB Özel Rahmiye Sare Palalı Anadolu Teknik Koleji’nin kariyer günleri etkinliğinde konuşan Vali hakan Yusuf Güner, öğrencilerin kendilerine hedefler koyarak, hedefe ulaşmak için kendisini iyi yetiştirmesi gerektiğini söyledi.

Afyon Organize Sanayi Bölgesi içerisinde 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında eğitim vermeye başlayan Afyonkarahisar OSB Özel Rahmiye Sare Palalı Anadolu Teknik Koleji’nin kariyer günleri etkinliğine katılan Vali Güner hayatındaki ve meslek hayatındaki deneyim ve tecrübelerini öğrencilerle paylaştı. Teknik Kolej’inde yapılan Kariyer Günü etkinliğine Valimiz Güner’in yanı sıra, okulun yapımını üstlenen hayırsever işadamı İsmail Palalı, Kolejin kurucusu Önder Artuk, Okul Müdürü İbrahim Çakal, öğretmenler ve öğrenciler katıldılar.

“DEVLETİMİZ TEKNİK ELEMAN AÇIĞINI KURDUĞU OKULLARLA GİDERMEYE ÇALIŞIYOR”

Kariyer Günü programında bir konuşma yapan Vali Güner, öğrencilik yaşamı ile meslek hayatı hakkında bilgiler verirken, öğrencilere yaşamlarının her anında hayallerinin ve hedeflerinin olması gerektiğini belirtti. Ve bu hayallerini gerçekleştirmek için çok çalışmalarını istedi. Valimiz Güner, öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada; “Devletimiz teknik eleman ihtiyacındaki açığı, bu noksanlığı yakaladı ve bu işin artık üretimini yapan firmalarla, en önemli sermaye olan insan sermayesini, insan gücünü ve gençleri özellikle yaş iken, sizler yaş bir ağaca benzersiniz çünkü buluşturdu. Bu çok önemlidir. Sizlerin meslek lisesini tercih etmiş olmanız, meslek branşları bağlamında elektrikdir, gıdadır, elektronikdir, makinadır, bunlarla uğraşacak olmanız sizin için burada bulunmanız yönüyle büyük bir şanstır. Artı bu şans iş sahibi ve iş adamı açısından da geçerlidir. Devletimiz OSB’nin içindeki okullarda öğrenimlerini sürdüren sizlerin okul ücretinizi ailelerinizden değil, kendi bütçesinden ödüyor. Normal koleje giden çocukların okul ücretleri ise aileleri ödüyorlar. Bu da devletimizin hem sanayiciye, hem de sizin gibi meslek sahibi olmak isteyen öğrencilerimize sunduğu büyük bir avantajdır. Eğer lise birden itibaren işi çok sağlıklı ve sağlam tutarsanız, inanın Üniversitede alacağınız diplomadan daha geçerli olan bir meslek sahibi olmayı, bir iş sahibi olmayı elde edersiniz. Madem meslek liselerini tercih ettiniz ve her gün bu tozlu topraklı yollardan gelerek organize sanayi bölgesi içersindeki sanayi kokulu yerlerin havasını soluyorsunuz, bunla hemhal olmaya çalışıyorsunuz, burayla entegre olmaya çalışıyorsunuz, ben sizin yerinize olsam yazlarımı çok iyi değerlendiririm. Sadece okuldaki atelye çalışmalarını değil, öncelikle yazın da mutlaka burada bir yerde, bir işletmede görev almaya çalışırım. Bununla beraber meraklı olurum, merakımı doğru oluştururum ve doğru alana kendimi yönlendiririm. En önemli kritik viraj ise mutlaka iş tecrübesi edinmek için gayret ederim, çünkü sizin burada bulunmanızın gayesi ve temel noktası bu olmalı. Dolayısıyla sizleri getirmek istedikleri nokta nasıl bir sanayi elemanı olabilirsiniz, daha sonra nasıl bir sanayici olabilirsiniz. Sanayi elamanı olmak ve sanayici olmak sadece diplomayla olmuyor, birincisi merak etmekle oluyor ve ikincisi iyi bir insan olmakla oluyor. Dolayısıyla devletimizin, ailelerinizin ve bizlerin sizlerden beklediği budur” diye konuştu.

GÜNER ÖĞRENCİLERE GELECEK HEDEFLERİNİ SORDU

Öğrenciler arasından rastgele kura yöntemiyle seçim yaparak bazı öğrencilerle sohbet eden ve sorular soran Vali Güner, en çok öğrencilerin ilerdeki hedeflerini ve üniversitede hangi bölümleri okumak istedikleri konusu üzerinde durdu. Güner öğrencilerle sohbet havasında geçen konuşmasında; “ Doğru bir hedefi seçmiş olabilirsiniz, doğru yerde olabilirsiniz, bulunduğunuz yer size bu işin aynası olarak laboratuar özelliğini teşkil edecek iş yerleri ve sanayiler olabilir, ama bunun dışında çok önemli bir şey daha var, iyi bir birey olmanız gerekiyor. Bir insan eğer iyi bir birey olmazsa, iyi bir hedefi yakalaması, iyi bir hedefe tutunması, doğru bilgiye sahip olmasına rağmen her zaman mümkün olmayabilir. İyi bir birey nasıl olunur. İyi bir birey olmak için öncelikle iyi bir insan modelini tespit etmek lazım. İyi insan modeli nedir, sabırlı olabilen, şevkatli olabilen, sevgi dolu olabilen, saygı dolu olabilen insandır. Şimdi ben dört tane S’den bahsettim. Bunlar eğer insanda olursa, farkında olmadan etraflarına olumlu bir hava, olumlu bir elektrik verirler ve daima etrafındaki insanlardan da olumlu şeyler alırlar. Biz genelde söyle düşünürüz, yaptığımıza kötü yada iyi deriz. Onun bize geri dönmeyeceğini düşünürüz. Nasıl tabiatta hiç bir şey boşlukta değilse, yaptığımız hiç bir şey de boşlukta değildir. İyilik yaparsak o iyilik hiç ümit etmediğimiz bir yerde karşımıza döner ve bizim işimizi kolay kılar. Eğer kötülük yaptıysak o kötülük o anda karşımıza çıkmayacak zannederiz ama aradan zaman geçer ve hiç tahmin etmediğimiz bir yerde karşımıza çıkar. Onun için bizim yaptığımız hiçbir şeyin boşlukta olmadığını, tabiat nasıl boşlukta değilse, boş değilse, bu evrende yaptığımız hiçbir şeyinde boşuna gitmeyeceğini düşünerek hareket etmemiz lazım. Bunun için de çok inançlı olmamız lazım. İnançlı olmak demek insanın sadece dogmatik tabuvari bir takım şeyler sahip olması demek değildir. Hesap yapabilen, modern düşünebilen ve yaptığı işin muhasebesini iyi yapabilen insanlar genelde inançlı insanlardır. İnançlı insanlar üretim yapan insanlardır. Üretim yapan insanlar topluma, geleceğe yön veren önemli bireylerdir” diye konuştu. 1345  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.