KOCATEPE'NİN BEŞ ATLISI FİLMİ MAKEDONYA'DA DEĞERLENDİRİLİYOR

KOCATEPE'NİN BEŞ ATLISI FİLMİ MAKEDONYA'DA DEĞERLENDİRİLİYOR

Mutlakiyet, Meşrutiyet, Milli Mücadele, Cumhuriyet devirlerinde gelişen Türk sineması birey, toplum ve devlet yönetimi arasında oluşan anlayış daha genel bir tabirle zihniyet, birbirinden farklı pek çok bilimsel araştırmanın konusu haline gelmiştir. Seçtiği hususları önceleri sadece hareketli, ardından aynı zamanda sesli bir şekilde perdeye yansıtan; farklı ülkelerde, toplumlarda, konumda, yerleşim biriminde, zamanda, inançta, eğitim seviyesinde, zihniyette olan insanlara hitap eden, sanat dalını besleyen ve ondan beslenen unsurlar her zaman önemsenmiştir. Zamanı yakalamak, çağdaş dünyadan kopmamak, mevcudiyetini sürdürmek, daha da ileriye ulaşmak isteyen her birey, toplum, ülke ve devlet, sinemaya daima yakın durmuştur. Böylelikle mahalli, ulusal ve evrensel konular, yapımcının- yönetmenin ufkuyla bağlantılı olarak beyazperdede kendisine yer bulabilmiştir.

  1. Abdülhamit, Enver Paşa, Mustafa Kemal Atatürk sinemanın gelişimine doğrudan doğruya katkı sağlamışlardır. Askerî- siyasî belgeseller ile birlikte, konulu eserler de birey, toplum ve devlet yönetimi arasındaki zihniyet arayışını perdeye yansıtmıştır.
Birey, toplum, devlet zihniyetini temsil konusunda farklı dönemlerde çekilen Ateşten Gömlek (1923; 1950), Bir Millet Uyanıyor (1932; 1966), Kocatepe'nin Beş Atlısı (1952), Öğretmen Kemal (1981), Danimarkalı Gelin (1993), Veda (2010) gibi filmler üzerinden Türk Sinemasının tarihî zihniyet arayışının değerlendirilmesi, tarih bilimine, sinema tarihine, toplumsal tarih ve tarih sosyolojisine katkı sağlayacağı düşüncesinden hareketle 5-8 Eylül 2018 tarihlerinde Makedonya'da Uluslararası Balkan Üniversitesi bünyesinde düzenlenecek III. Uluslararası Sosyal Bilimler Araştırmaları Kongresi'nin ikinci oturumunda Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Akkoyun "Türk Sinemasının Tarihi Zihniyet Arayışı" başlıklı bildirisi ile değerlendirmelerde bulunacaktır. Araştırmaya örnek teşkil eden sinema eserleri arasında Merhum Adnan Menderes'in Başbakanlığı zamanında çekilen Kocatepe'nin Beş Atlısı filmi Afyonkarahisar ile Kocatepe'nin Milli Mücadele'deki yerini bir kere daha bilim camiası ile paylaşma, hatırlama ve hatırlatma imkanı verecektir. Böylelikle 96. yıldönümünde Büyük Taarruz ile hususlara da temas edilecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.