Çalışan emekliler için ödenecek 5 Bin TL ikramiye takvimi için son dakika açıklaması geldi!

Çalışan emekliler için ödenecek 5 Bin TL ikramiye takvimi için son dakika açıklaması geldi!
Çalışan emeklilere verilecek 5000 liralık ikramiye için bekleyiş devam ederken çalışan emekli 5000 TL ikramiye ödemesi için tarihin netleşip netleşmediği merak konusu oluyor. Tek seferliğine yapılacak ödeme Meclis Genel Kurulu aşamasında. Peki, çalışan em

Geçtiğimiz aylarda çalışmayan emeklilere Cumhuriyet'in 100. yılına özel olarak 5000 TL ikramiye ödemesi yapılmış çalışan emekliler ise kapsam dışı bırakılmıştı.

Çalışan emekliye de 5000 TL ikramiye ödemelerinin yapılmasına karar verilirken ödemelerin en zaman yapılacağı merak konusu oldu. Çalışan emeklilere 5000 TL ikramiye ne zaman yatacak? İşte detaylar…

TBMM Plan Bütçe ve Komisyonu'ndan geçen çalışan emekliye ikramiyesi düzenlemesi için kanun teklifi, 86 maddelik torba yasaya eklendi.

Meclis Genel Kurulu'nda 86 maddelik torba teklif için çalışmaları devam ederken teklif kapsamasında çalışan emekliler de 5 bin liralık ödemeden faydalanacak.

NE ZAMAN MECLİS'TEN GEÇECEK?

Torba yasanın ilk 43 maddesi, Genel Kurul’da kabul edilirken bütçe görüşmeleri nedeniyle torba kanun teklifi görüşmelerine ara verildi.

25 Aralık tarihine kadar bütçe görüşmelerinin sona ermesi beklenirken toplam 86 maddeden oluşan torba yasa teklifinin kalan maddelerinin ise 26-29 Aralık tarihlerinde görüşüleceği tahmin ediliyor.

ÖDEMELER NE ZAMAN YAPILACAK?

Meclis süreci devam ederken, Bakan Işıkhan'ın SGK'ya talimat vermesiyle beraber düzenlemenin detayları belirlenmeye başlandı. Yasalaşma süreci tamamlandıktan sonra Resmi Gazete'de yayımlanacak olan düzenleme ile birlikte SGK ödeme takvimini belirleyecek.

Meclis'ten geçme sürecinin takvimi göz önünde bulundurulduğunda, çalışan emeklilere yönelik ikramiye düzenlemesinin 2023 yılı içinde hayata geçmesi bekleniyor. Eğer Meclis, 26-29 Aralık tarihleri arasında düzenlemeyi onaylarsa ödemelerin yıl sonundan önce hesaplara aktarılması planlanıyor. Ancak bu süre zarfında gereken hazırlıkların tamamlanması da önem arz ediyor.

Düzenleme yıl sonuna yetişmezse, 5000 TL ikramiye ödemelerinin 15 Ocak 2024'ten önce gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Ödemeler, emeklilerin maaş aldıkları banka hesaplarına otomatik olarak yapılacak ve ek bir başvuru ya da belge gerektirmeyecek.

DUL VE YETİMLER DE İKRAMİYE ALACAK

Ayrıca, vefat etmiş olan sigortalıların eş ve çocukları da ikramiye ödemelerinden yararlanacak. Bu ödemeler, hisse oranlarına göre belirlenecek ve 5 bin liralık ikramiyeden faydalanamamış olan dul ve yetimler için ödeme yapılması planlanıyor. Yüzde 75 hissesi olanlar 3750 TL, yüzde 50 hissesi olanlar 2500 TL ve yüzde 25 hissesi olanlar 1250 TL ikramiye alacaklar.

4 MİLYON 689 BİN EMEKLİYİ KAPSIYOR

Cumhuriyet'in 100. Yılı vesilesiyle başlatılan ikramiye düzenlemesi, çalışan emeklilere de kapsamı genişletilerek 5 bin TL ödeme yapılmasını içeriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda düzenleme, daha önce kapsam dışı kalan 4 milyon 689 bin emekliyi de kapsayacak şekilde genişletildi.

VEDAT IŞIKHAN DA TARİH VERDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Meclis'te kabul edilir edilmez çalışmalara başlanacağını ve emeklilere en kısa sürede ödemelerin ulaştırılacağını belirtti. Böylece, Sayın Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla tüm emeklilerin 5 bin lira ikramiyeyi alması hedefleniyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş'un açıklamasına göre, düzenlemeden 4 milyon 688 bin 945 kişinin yararlanması bekleniyor. Bu ödemelerin yapılmasıyla beraber çalışan emeklilere yönelik ek maliyetin yaklaşık olarak 23 milyar lira olması öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.