17 Milyon SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri için yapılacak zam oranı belli oldu! Emekli maaşları A'DAN Z'YE değişiyor...

17 Milyon SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri için yapılacak zam oranı belli oldu! Emekli maaşları A'DAN Z'YE değişiyor...
Türkiye'de 15 milyonun üzerinde emekli aylığı alan vatandaşın en çok merak ettiği soru, Ocak ayında emekli maaşlarına yapılacak zam oranı. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, paylaşılan son verilerle birlikte zam oranının net şekilde ortaya çıktığını belirterek, S

Yıllardır tartışılan EYT düzenlemesinin 28 Şubat'ta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesiyle birlikte Türkiye'deki emekli sayısı 15 milyonun üzerine çıktı.

Emekli sayısının giderek artmasına rağmen, milyonlarca emekli için bütçeden ayrılan pay her yıl düşüş göstermeye devam ediyor. Temmuz ayında bekledikleri zammı alamayan emekli vatandaşlar, gözünü Ocak ayında yapılacak artışa çevirmiş durumda.

EMEKLİ 10 YILDA 2 KAT FAKİRLEŞTİ

Yıllar önce asgari ücretin üzerinde bulunan en düşük emekli maaşları, AKP iktidarında günden güne eridi ve bugün taban aylık alan bir emekli, 11 bin 402 liralık asgari ücretin neredeyse yarısını alacak hale geldi.

Bu durum, 15 milyona yakın emekli vatandaşın 8 milyonunun halihazırda bir işte çalışarak hayatını devam ettirmesine neden olurken, Ocak ayında yapılacak artış hakkında çok kritik veriler paylaşıldı.

MERKEZ BANKASI YAPILACAK ZAM İÇİN SUFLE VERDİ

Yasaya göre 2023 yılı bitimiyle birlikte emekli maaşlarına yapılacak minimum zam, Temmuz ve Aralık ayları arasını kapsayacak enflasyon oranı ile ortaya çıkmakta.

TÜİK, yılın ilk 9 ayı için birikmiş enflasyonu yüzde 61.53 olarak duyururken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 yılının yüzde 68.01 enflasyon ile kapanmasının muhtemel olduğunu açıkladı.

STATÜYE GÖRE FARKLI ORANDA ARTIŞ YAPILACAK

Bu tahminlerin gerçekleşmesinin muhtemel olduğunu belirten SGK Uzmanı Özgür Erdursun, söz konusu rakamların yılın ikinci yarısı için yüzde 40.28'lik bir enflasyon farkı anlamına geldiğinin altını çizdi.

Bir başka deyişle SSK ve Bağ-Kur emeklileri için refah payı eklemesi yapılmaması halinde maaşlara yansıtılacak minimum artış tutarı yüzde 40.28 olacak.

Emekli Sandığı ile aylık alan vatandaşlar içinse yapılacak zam oranı yüzde 49.28 olarak gerçekleşecek.

EMEKLİYE ZAM DEĞİL, YALNIZCA ENFLASYON FARKI ÖDENECCEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in fiyat istikrarı sağlanabilmesi için çalışan ücretlerinde öngörülebilir olunmasının önemli olduğunu belirten açıklamaları dikkate alındığında, bu yıl en düşük emekli maaşına yapılması beklenen seyyanen bir artış dışında tüm emekliler için herhangi bir refah payı ödemesi beklenmiyor.

OYNANMIŞ ENFLASYON RAKAMLARI EMEKLİYİ HER YIL FAKİRLEŞTİRİYOR

Emekliler, 2024 yılına girilirken zam değil, yalnızca enflasyon farkı almakla karşı karşıya. Bu durum, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) tartışmalı enflasyon verilerine tepki gösterilmesine neden olurken, vatandaşlar rakamlarda yapılan manipülasyon nedeniyle alım güçlerinin her geçen yıl daha da zayıfladığını belirtiyor.

Açıklanacak kesin enflasyon rakamı aynı zamanda asgari ücret artışı için de önemli bir referans noktası olacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından Aralık ayında başlayacak çalışmaların, yılın ilk 11 ayında kesinleşen enflasyon ve son ayında gelecek muhtemel rakam üzerinden şekilleneceği tahmin edilmekte.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.