1.1 milyon kişi için erken emeklilik HAKKI VERİLDİ! Yaş ve prim indirimi kesinleşti!

1.1 milyon kişi için erken emeklilik HAKKI VERİLDİ! Yaş ve prim indirimi kesinleşti!
EYT kapsamında yürütülen çalışmalar devam ediyor. Türkiye'de Bağ-Kur sigortalıları için emeklilik şartlarında yapılması öngörülen önemli değişiklikler gündemdeki yerini koruyor.

Daha önce EYT kapsamında SSK'lı çalışanlar için 7200 prim günü yeterli olurken, Bağ-Kur sigortası olanlar için prim gün sayısı 9000 olarak belirlenmişti. Vatandaşlar ise bunun eşitsizlik yarattığını söyleyerek tepki göstermişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ-Kur prim gün sayısının düşürülmesi yönünde çalışmaların yapılacağını duyurdu.

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) yasası ile 2 milyon 250 bin vatandaşa emeklilik yolu açılırken, SSK sigortalıları için çalışma yılları ve prim gün sayıları sabit kalırken yaş şartı kaldırılıyor, Bağ-Kur'dan emekli olanlar için ise prim gün sayısının düşürülmesi bekleniyor.

EMEKLİLİK ŞARTLARI DEĞİŞİYOR

Türkiye'de Bağ-Kur sigortalıları için emeklilik şartlarında önemli değişiklikler yapılacak. Bakan Işıkhan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan aldıkları talimatlar doğrultusunda Bağ-Kur prim gün sayısının düşürülmesi için çalışmalara başladıklarını duyurdu.

PRİM SAYISI KAÇ GÜNE İNECEK?

Buna göre, Bağ-Kur prim gün sayısı 7,200 güne indirilerek, Bağ-Kur sigortalılarına 5 yıl öncesinden emekli olma hakkı tanınacak. Bu değişiklikle birlikte, prim gün sayısı düşürülen Bağ-Kur'lular için yaş şartı da kolaylaşacak. Bu düzenleme, bütçe disiplini çerçevesinde gerçekleştirilecek.

Ayrıca, EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesi kapsamında, SSK'lı kadın ve erkek çalışanlar için çalışma yılları ve prim gün sayıları değişmeyecek, ancak yaş şartı kaldırılacak. Buna göre, SSK sigortalıları 20 çalışma yılı ve 5,000 ila 5,975 prim günü dolduran kadınlar, erkekler ise 25 çalışma yılı ve aynı prim günleri koşullarını sağlayarak yaş şartı olmadan emekli olabilecekler.

ERKEN EMEKLİ OLMA ŞANSI

Bağ-Kur sigortalıları için getirilen prim gün sayısı düşüşü, kadınlar için 7,200 ve erkekler için 9,000 prim gününün tamamlanması durumunda yaş şartı olmadan emeklilik hakkı tanıyor. Bu düzenleme ile Bağ-Kur sigortalıları da daha erken emekli olabilme imkanına sahip olacaklar.

Son olarak, 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan Emekli Sandığı'na bağlı memurlar için de benzer bir düzenleme yapılacak. Kadın memurlar için 7,200 prim gün sayısı ve erkek memurlar için 9,000 prim günü tamamlanması halinde emeklilik hakkı verilecek. Bu değişikliklerle birlikte Türkiye'deki emeklilik şartlarında önemli düzenlemeler yapılacak ve daha fazla vatandaşın daha erken emekli olabilmesi sağlanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.