“Bilişim ve Matematik” Etkinliği Gerçekleştirildi

“Bilişim ve Matematik” Etkinliği Gerçekleştirildi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü ve Aritmetiksel Araştırmalar Topluluğu tarafından “Bilişim ve Matematik” etkinliği düzenlendi.

Abdullah Kaptan konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe  Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Yıldız ile birlikte matematik bölümü öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Etkinliğin açış konuşmasını yapan Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Yıldız, matematikte soruların  algoritma mantığı ile aşama aşama çözüldüğünü ifade etti. Algoritma ve akış şemasının boşluk kabul etmediğini söyleyen Yıldız, “Sorularımızı çözerken de boşluk bırakmamalıyız. Bunların bağlantıları nasıl yapılması gerekiyorsa o şekilde yaparak, hiç boşluk bırakmadan, doğru bir şekilde yapılacak biçimde hareket ediyoruz. O yüzden bilişim camiasından hocalarımızla bir araya gelerek, matematik ile bilişimin ayrı olamayacağını; matematik ve yazılımın ayrı düşünülemeyeceğini, her zaman için vurguluyoruz. Yazılım dünyasında matematikçiler de çok önemli yer tutmaktadır. Bizden mezun olan arkadaşlar öğretmen oluyor ama işin bu boyutunu da düşünürseniz kendinizi bu alanda da geliştirebilirsiniz” diye konuştu.

Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Fatma Kaynarca ise geçmişte bazı işlemleri ve hesaplamaları otomatik ve daha kısa yoldan yapmak için matematikçilerin birtakım arayışlar içerisine girdiklerini dile getirdi. Kaynarca, “Karşılaştıkları hesapları ben bunu kısa yoldan nasıl yapabilirim, nasıl yaptırabilirim sorusuna cevaben bilgisayarlar ortaya çıkmış. Bir odaya sığmayan büyük bilgisayarlar tasarlanmış ve birtakım işlemler yapılmış. Zaman içerisinde matematik geliştikçe teknoloji gelişmiş, teknoloji geliştikçe de matematik gelişmiş; bunlar birbirini takip ederek günümüze kadar gelmişler” dedi.

“Bilişim ve matematik ayrılamaz bir bütün”

Bilişim ve matematiğin ayrılamaz bir bütün olduğunu söyleyen Kaynarca, “Bilgisayar bilimleri temel olarak 3 ana kola ayrılır. Birincisi; hem yazılım hem de donanım için gerekli olan matematiksel modelleri ve bu alandaki problemlere ait her türlü teorik bilgiyi içeren kuramsal temellerini oluşturuyor. İkincisi ise elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen isim; ya da başka bir deyişle var olan bir problemi çözmek amacıyla bilgisayar dili kullanılarak oluşturulmuş anlamlı anlatım bütününe de yazılım dediğimiz bilişimin alt dalını görüyoruz. Üçüncüsü de bilgisayarı oluşturan fiziksel parçaların genel adı olan, genellikle yazılım tarafından herhangi bir komut  ya da talimatı çalıştırmak üzere tasarlanan bilgisayarın parçalarının incelendiği donanım dediğimiz alt dalından oluşuyor. Bunların hepsinin temelleri de matematiğe dayanıyor” ifadelerini kullandı.

“Uzaktan eğitime en çabuk uyumu matematikçiler sağladı”

Zafer İHA Takımı Danışmanı Öğr. Gör. Hasan Akkoç ise konuşmasında öğrencilerin mezun olduğunda yan parametrelerinin olması gerektiğini vurguladı. Akkoç, “Değişik projelerde görev alabilmek için artık matematik bölümü yazılımdan kaçamaz. Elektronik bölümünün 1 dersi vardı, 6 derse çıkardık. Yakında Makine Mühendisliği bölümünde de bu dersler olacak. Havacılık Topluluğunda matematik bölümünden çok başarılı öğrencilerimiz oldu. 2 matematikçi öğrencimizi Gaziantep’e yarışmaya gönderdik. Siz mühendislerle de çalışabiliyorsunuz. Sizin bilgilerinizden mühendisler, mühendislerin bilgilerinden de siz yararlanabiliyorsunuz. Böylece 4 yıl içerisinde çok iyi eğitim alıyorsunuz” diye konuştu.

“Matematik bilgisayarın temelini oluşturuyor”

Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Kullanım Bölümü Öğr. Gör Gülşen Türker ise matematik ve bilgisayarın birbirinden ayrılmaz unsur olduğunu ifade etti. Türker, “Üniversitelerde bölümlere baktığınız zaman pek çok üniversitede matematik-bilgisayar bölümleri olduğunu görüyoruz. Matematik ve bilgisayar birbirinden ayrılmaz unsurlar. Geçmişten günümüze matematik bilgisayarın temelini oluşturuyor. Yapay zeka ve derin öğretme algoritmalarının temelini istatistiksel ve matematiksel kodlar oluşturuyor. Oluşturulan yapay zeka algoritmaların temeli de tamamen matematikten oluşuyor. O yüzden matematik ve bilgisayar birbirinin ayrılmaz unsuru” dedi.

“Sosyal bilimci de olsanız matematiği bilmek zorundasınız”

RC Araç Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Ertuğrul Ergün de matematik biliminin diğer bütün bilimlerin merkezinde yer aldığını ifade etti. Ergün, “Veri aslında bizim tüm bilimimizin ortak noktasıdır. Tüm bilimsel çalışmalar için veri üzerinde çalışıyoruz. Veri üzerinde çalışırken istatistiği, onun da temelinde yatan matematiği kullanmak zorundayız. Bir sosyal bilimci de olsanız eninde sonunda matematiği bilmek zorundasınız. Matematik aynı zamanda programlamadır. Çünkü işin özüne indiğinizde matematikte işleri adım adım yapıyorsunuz; aslında biz de programlamada böyle yapıyoruz. Bir aşamadan diğerine gidiyoruz. O aşamayı planlıyoruz ve kodluyoruz. Matematik ile programlamanın birbirine çok yakın iki alan olduğunu söylememiz mümkün” şeklinde konuştu.

Etkinlik soru cevap ve plaket takdiminin ardından sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.