Zamanın Ruhu - İbrahim AKBULUT

Zamanın Ruhu - İbrahim AKBULUT

İçte ve Dışta KUŞATILMIŞ TÜRKİYE (4)

  ZİNCİR MARKETLER


      BİM 7000 mağaza
      A101 7000 "
      ŞOK.  6500
      MİGROS. 1600 mağaza
      CARFEOR 700 mağaza
     


Bunlar gıda sektöründeki belli başlı perakende mağazalar zinciri. Bunlara benzer en az üç zincir daha sayabiliriz. Ayrıca lokal olarak her il ve ilçede onlarca hipermarket, süpermarket ve marketleri de ekleyebiliriz.
      Bunu ne için yazıyorum? Bu marketlerin yerelden ulusalagelme zaman dilimi 2001 den sonradır. Yani AKP’nin iktidar olmasıyla aynı dönemde olmuştur. Peki, bu sektör bakkal, manav esnafıyla kıyaslandığında kime hizmet ediyor? Mahalleye mi? İşçi sınıfına mı? Ya da hizmet verdiği o ilin yörenin tüm halkına mı? Maalesef hiçbirine.
      Öncelikle bu mağazalar, sahipleri ve saikleri itibariyle dışarıyla direkt ilgili. Gerek sermaye yapısı, gerek sattığı ürün ve mamuller olarak.
      Bu yapı; kaç bin küçük esnaf ve sanatkârın ocağına incir ağacı diktiler şimdiye kadar. Kaç bin kişinin ekmeği aşı ve sağlığıyla oynadılar dolaylı olarak. Keş parayı alıp uzun vadeli ödeme planıyla üretici ve aracıları da mağdur ettiler. Bu yapı monopol oluşturup fiyat kontrolünü de yapıyor. Girin Bim ve A 101'e fiyatları karşılaştırın. Bir kuruş aralarında fark göremeyeceksiniz. Ayrıca tedarik ettiği üreticiyi de, kendi istediği vade ve fiyata mahkûm ederek iflaslarına sebep olmaktadır. Neresinden bakarsanız sömürü sistemi. Buna karşılık iktidar partisi ve yandaşlarından en küçük itiraz ve tedbir var mı? Ne gezeeer?. Hatta teşvik ediyor, önlerindeki engelleri de kaldırmak suretiyle haksız rekabeti kalıcı hale getiriyor.
    Şimdi diyeceksiniz ki: sen sermaye düşmanlığı yapıyorsun. Elhak doğrudur. Bu zamana kadar hep sağ partiye oy verdim. Sermayeyi savunduk. Ama böyle acımasız kuralsız vicdansız sömürü sistemine de isyan ettim ve edeceğim. Evet burada sermaye düşmanıyım.. Bu yapının herkes karşısında olmalı ve insani görev bilmeli. 

Selamlarımla.



Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Zamanın Ruhu - İbrahim AKBULUT Arşivi